Region

EU: Nasilje neprihvatljivo, politički lideri da budu odgovorni

Nasilje u bilo kom obliku i sa bilo čije strane je neprihvatljivo, a zapaljiva retorika samo produbljuje podjele i otežava dijalog, saopšteno je danas u Briselu, povodom okolnosti i atmosfere u kojoj je Hašim Tači izabran za kosovskog predsjednika.

"Skupština Kosova izabrala je Hašima Tačija za predsjednika Kosova u napetoj atmosferi punoj razdora. Scene čiji smo svedoci bili juče u skupštini tim povodom su izuzetno zabrinjavajuće", navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove. 

Kako se navodi, od političkih lidera na Kosovu očekuje se da se ponašaju odgovorno i da zajedno rade na smanjivanju tenzija. 

U Prištini povrijeđen 21 policajac i jedan novinar Kosovska policija saopštila je da je tokom nasilnih demonstracija u petak uveče u Prištini povrijeđen 21 policajac i jedan novinar. 

Iz bezbjednosnih razloga, uklonjeni su šatori sa centralnog trga u Prištini, u kojima su prethodna tri dana kampovale pristalice opozcije. Saopšteno je, takođe, da je uhapšeno pet demonstranata. 

Policija na svom sajtu navodi da su demonstranti koji su bili sa fantomkama na glavi nerede započeli nešto prije 17.00 časova kada su "Molotovljevim koktelima", flašama sa farbom i kamenicama počeli da gađaju u pravcu skupštine gdje su bili rasposređeni pripadnici Kosovske policije. 

Kosovska policija navodi na svom zvaničnom sajtu da je na tri lokacije u Prištini, uključujući i šatore u kojima su kampovali demonstranti, pronašla 39 flaša sa "Molotovljevim koktelima" i 38 flaša sa bojom. Prema procjeni policije, na početku protesta koji je bio organizovan u petak u Prištini bilo je prisutno oko 2.500 demonstranata da bi se broj smanjio tokom dana kada je počela da pada kiša i kada ih je u blizini kosovske skupštine ostalo oko 500.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog