Vijesti

NS RS : Nema rasprave o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima

Narodna skupština Republike Srpske u odlučila je da se o tački dnevnog reda Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima ne vodi rasprava!

Narodna skupština RS je sa 43 glasa za i 3 glasa protiv usvojila prijedlog da se ne raspravlja o navedenom zakonu, a skoro 30 poslanika se nije izjasnilo. 

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica upitao je kolege iz vladajuće većine zašto bježe od rasprave o ovom zakonu, koji je izmjenjen u odnosu na prvobitno predloženi i usvojeni u parlamentu.

Dodik nije potpisao ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u Republike Srpske po popisu iz 1991.godine.

Srpski predstavnici vlasti smatraju tu odredbu neprihvatljivom, dok iz bošnjačkog kluba naglašavaju da će tražiti ocjenu ustavnosti, ako se zakon ponovo usvoji bez odrednice o popisu iz 1991.

Tokom rasprave o dnevnom redu današnje redovne sjednice, kojim je planirano ponovno glasanje o ovom zakonu, ali bez prethodne rasprave, opozicionari su zatražili Dodikovo obrazloženje zašto nije potpisao zakon, koji je vlast branila, tvrdeći da je dobar za Republiku Srpsku i u skladu s Ustavom, što je tvrdio i resorni ministar Dragan Lukač.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da se o svemu što je na dnevnom redu mora voditi rasprava, posebno jer zakon nije u identičnom tekstu, kakav je bio tokom prve rasprave.

Zakon je promijenjen, dodao je on podsjetivši da su usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka na ovaj zakon koji govore da se prilikom zapošljavanja u policiji Republike Srpske primjenjuje posljednji popis iz 1991.

Predsjednik NS Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je međutim potvrdio da je na kolegijumu rečeno da Narodna skupština Republike Srpske ponovo glasa o ovom zakonu, ali da prethodno nije planirana rasprava o spornom zakonu.

Međutim, glasovima vladajuće većine odlučeno je da se o zakonu samo glasa, dok rasprave neće biti.

Autor: S.B. i BN
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog