Vijesti

PDP nije ispunio obećanje, lijekovi nisu pojeftinili

Danas je istekao rok do kojeg je, prema obećanju PDP-a, trebalo da bude usvojen Pravilnik o cijenama lijekova BiH, koji je trebao da obezbijedi uštede od 56 miliona maraka. To se nije dogodilo.

Podsjećamo, zbog neusvajanja pravilnika smijenjena je direktorka Agencije za lijekove BiH, Nataša Grubiša, a umjesto nje postavljen kadar PDP-a Aleksandar Zolak, ginekolog za kojeg su, iako nije farmakolog, najavljivali da će urediti tržište lijekovima. 

U PDP-u su tvrdili da su razlozi smjene bili profesionalni, a ne stranački. Zolak je obećao da će izmjeniti nacrt pravilnika o cijenama lijekova, koji do tada nije imao zeleno svjetlo u Ministarstvu finansija BiH, i da će do 1. marta pravilnik biti usvojen. 

Cijene u apotekama međutim, danas su nepromijenjene, a Zolak nije dostupan za komentar. Njegov stranački šef, sada kaže da je rok prekratak. 

Pravilnik koji bi prema procjenama svjetske banke donio uštedu od 56 miliona maraka zaustavio je Vjekoslav Bevanda, prvo kao predsjedavajući Savjeta ministara, a kasnije kao ministar finansija. 

Koalicione veze PDP-a i partija iz Sarajeva funkcionisale su dobro tokom realizacije plana Denisa Zvizdića o preuzimanju Centralne banke i viška deviznih rezervi. 

Međutim, sada PDP čini se, u Sarajevu ne doživljavaju toliko ozbiljno. 

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da tokom cijelog svog mandata nije uspio izdejstvovati usvajanje pravilnika. 

Kaže da verzija nacrta koja sada stoji na sajtu agencije za lijekove, čak i da bude usvojena, neće donijeti nikakve uštede. 

BiH je jedina zemlja u Evropi koja ne kontroliše cijene lijekova na svojoj teritoriji a krivci su, kako se spekuliše, jaki farmaceutski lobiji. BiH je u apsurdnoj situaciji u kojoj čak i domaći proizvođači svoje lijekove skuplje prodaju na tržištu BiH nego, primjera radi u Srbiji, koja ima zakonom uređeno tržište.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog