Vijesti

Narodna skupština o konverziji kredita iz švajcarskog franka u KM

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je raspravu o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Ovo zakonsko rješenje trebalo bi da obaveže banke da građanima koji su se zadužili u francima, omoguće pretvaranje kredita u konvertibilnu marku.

Predviđa  se sačinjavanje aneksa ugovora o kreditu i utvrđivanje novog plana otplate. Anuitetni plan biće obračunat fiksnom kamatnom stopom od pet odsto na ukupan iznos kredita od dana zaključenja ugovora o kreditu u švajcarskim francima. 

Tokom rasprave oba bloka su saglasna  da je potrebno riješiti problem građana koji su se zadužili u švajcarskom franku, a koji i nakon godina otplate bankama duguju gotovo isti ili veći iznos. 

O Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima sinoć su u Palati Republike, razgovarali predsjednik Srpske Milorad Dodika, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, lider Socijalističke partije Petar Đokića, ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Hipo Alpe Adria banke Banjaluka Goran Babić. 

Poslanici opozicije i vladajuće većine i danas su imali suprotstavljeno mišljenje kada je riječ o predloženom zakonskom rješenju. Opozicija pravno uporište za donošenje zakona nalazi u Ustavu – odredbi o opštem interesu. Priznaju da ima nedostataka, koje očekuju da ukloni današnja rapsrava. Iz SNSD-a još su jednom zatražili objašnjenje o tome zbog čega zakon nije išao u redovnu proceduru, jer je u predloženoj formi, ističu, nesprovodiv. Najavljuju da će u toku dana Vlada dostaviti rješenja koja će biti sprovodiva i u interesu oštećenih građana. Poslanici bi danas trebalo da glasaju o Prijedlogu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. 

To je zahtjev predsjednika Republike Milorada Dodika, zbog toga što je zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine prihvatila amandmane Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u MUP-u RS, prema popisu stanovništva iz 1991. godine. 

O ovoj tački dnevnog reda neće biti rasprave, iako je to tražila opozicija. Oba bloka najavila su da Prijedlog zakona neće dobiti njihovu podršku, pa bi u parlamentarnoj proceduri trebalo ponovo da bude za mjesec dana. 

Aćić: Poslovnik o radu NS RS nije prekršen 

Narodna skupština Republike Srpske zaključila je da o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima ne bude obavljena poslanička rasprava na osnovu člana 132 stav jedan Poslovnika o radu ove najviše zakonodavne institucije, izjavio je generalni sekretar skupštine Marko Aćić. 

Aćić je istakao da se, pored toga, u članu 223 Poslovnika o radu decidno navodi da "ako predsjednik Republike u Ustavu utvrđenom roku zahtijeva da Narodna skupština Republike Srpske ponovo glasa o zakonu, predsjednik skupštine taj zahtjev dostavlja odmah poslanicima i stavlja na dnevni red prve naredne sjednice". 

"Znači u navedenom članu piše da ako predsjednik Republike zahtijeva da Narodna skupština ponovio glasa, a ne da ponovo raspravlja o zakonu. Јasno je da nema potrebe da se rasprava o ovom zakonu ponovo otvara, budući da je u istom obliku prošao raspravu i parlamentarnu proceduru", pojasnio je Aćić. 

On je naglasio da, iako je situacija bila potpuno jasna, Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zaključak u skladu sa članom 132 stav jedan Poslovnika o radu u kome je navedeno da se "na sjednici razmatra svako pitanje koje je na dnevnom redu prije nego što se o njemu odlučuje, osim ako je Poslovnikom određeno drugačije ili se na sjednici zaključi da se o nekom pitanju odlučuje bez razmatranja". 

Aćić kaže da se situacija, u kojoj je zakon vraćen skupštini, jer je predsjednik Republike odbio da ga potpiše, dogodila prvi put u posljednjih 15 godina, što je vjerovatno izazvalo nejasnoće kod pojedinih poslanika. 

"Kada je Poslovnik o radu u pitanju, situacija je potpuno čista i definisana članovima 132 i 223", zaključio je Aćić. Narodna skupština Republike Srpske zaključila je juče, na početku 10. redovne sjednice, sa 43 glasa "za", da se o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je na ponovno odlučivanje vraćen na zahtjev predsjednika Republike, ne vodi rasprava, što je opozicija nazvala "poslovničkim nasiljem" tvrdeći da je ovim prekršen Poslovnik o radu. 

Navedeni zakon vraćen je na ponovno odlučivanje na zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji nije želio potpisati ukaz o njegovom proglašenju nakon što je na Zajedničkoj komisiji Narodne supštine i Vijeća naroda znantno izmijenjen u odnosu na prvobitno usvojeni.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog