Vijesti

Nastavak suđenja Oriću: Zaštićeni svjedok kaže da je dobijao prijetnje

Svjedok koji je prije petnaestak dana rekao da je svojim očima gledao kako Naser Orić ubija srpske zarobljenike, sa današnjeg ročišta u Sudu BiH poručuje da je prijećeno i njemu i njegovoj porodici.

Video linkom nastavljeno je njegovo saslušanje na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću. O svojim saznanjima je i ranije govorio, ali je i vijeće i tužilaštvo danas iznenadio.

“Oni su obišli tamo sve moje, prijetili im, dosta su mi belaja nanijeli”, izjavio je zaštićeni svjedok.

Ta izjava ne smije da prođe bez reakcije nadležnih institucija, poručuju iz Centra za istraživanje ratnih zločina. Svi navodi moraju da budu ispitani, a utvrdi li se da su tačni, Tužilaštvo mora da reaguje i zatrazi pritvor za Nasera Orića, poručuju iz Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

“Mislim da je ključno prvo da se ispita ovo, mi imamo pravo da sumnjamo i od pocetka smo govorili da treba da se ode sa mjerom pritvora, prvo je potrebno da se ispitaju ovi navodi svjedoka, jer su ti navodi rečeni u sudnici i rečeni kada je taj svjedok svjedočio”, kazao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Poruke svjedoka za odbranu i nisu bile toliko zvučne. Pokušavali su da ospore njegov kredibilitet, tvrdeći da je ranije davao drugačije izjave, pa je svjedočenje za njih i više nego sporno. Odbrana drugooptuženog Sabahudina Muhića u sudnici je tvrdila da zaštićeni svjedok nikada ranije nije pomenuo njegovo ime, ali advokati ipak nisu željeli da pred kamerama komentarišu suđenje.

“Sve što smo imali da kažemo rekli smo u sudnici, eto sve možete prenijeti iz sudnice, to je to”, kratka je bila Lejla Čović, advokat Nasera Orića.

I ovoga puta suđenju su prisustvovali članovi udruženja Majke Srebrenice, koji po svemu sudeći imaju namjeru da proces isprate do kraja. I ovoga puta svjedočenje su propratili uz sporadična dobacivanja.

Suđenje Naseru Oriću biće nastavljeno za 15 dana saslušanjem svjedoka Tužilaštva, koje u procesu protiv Orića i Sabahudina Muhića planira optužbe da dokazuje sa nekoliko desetina materijanih dokaza, ali i saslušanjem 31 svjedoka. Sabahudin Muhić i Naser Orić optuženi su za ubistvo srpskih zarobljenika u Podrinju, a još uvijek se niko ne usuđuje procijeniti koliko bi ovo suđenje moglo da traje.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog