Region

Slovenija od ponoći u potpunosti primjenjuje Šengen

Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primjenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedjeljak.

Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna njega. 

Slovenački premijer Miro Cerar je nakon samita u Briselu poručio da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje. 

"Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbjeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji", rekao je Cerar, prenijela je Hina. 

U zaključcima skupa navedeno je da se "nezakoniti tokovi migranata završavaju", dok je prijedlog zaključka da je "balkanska ruta od sada zatvorena", za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, ali Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili - zapravo isti. 

"Istina, zaključak je ponešto preformulisan, ali je smisao još uvijek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema", kazao je slovenački premijer.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog