Intervju

INTERVJU

Mićić: Maksimović nema šanse, izvršio je političko samoubistvo

Ni najmanje nisam iznenađen odlukom Zlatka Maksimovića da se kandiduje za gradonačelnika Bijeljine i napusti SDS. SNSD ga je podržao zbog poslaničkog mandata u Narodnoj skupštini RS, jer im je to neophodno da bi sačuvali skupštinsku većinu u RS, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je potpredsjednik SDS-a.

VIJESTI.BA: Gospodine Mićiću, jeste li iznenađeni odlukom dosadašnjeg poslanika SDS-a u NSRS Zlatka Maksimovića o kandidaturi za gradonačelnika Bijeljine na predstojećim lokalnim izborima?

MIĆIĆ: Ni najmanje nisam iznenađen odlukom Zlatka Maksimovića, budući da sam to znao proteklih nekoliko mjeseci. On pokušava pronaći nekoga ko će ga podržati, s obzirom da je Gradski odbog SDS-a u Bijeljini mene jednoglasno podržao. Jednostavno, Maksimović nije imao šansu, a ima ambiciju da bude kandidat. Znamo mi za to, jer nekoliko mjeseci unazad radi na tome. 

VIJESTI.BA: Maksimović je dobio podršku gradskih odbora stranaka vladajuće koalicije, na čelu sa SNSD-om. Prema Vašem mišljenju, šta ih je motivisalo da podrže Maksimovićevu kandidaturu?

MIĆIĆ: SNSD je podržao Maksimovića zbog poslaničkog mandata u Narodnoj skupštini RS, jer im je to neophodno da bi sačuvali skupštinsku većinu u RS. Naime, to je sada upitno zbog situacije sa SNSD-ovim poslanikom Mitrovićem. Vladajuća koalicija svim silama nastoji da nađe još nekog poslanika, kako ne bi izgubila vlast u RS. 

VIJESTI.BA: Kakve su, prema Vašem mišljenju, šanse Maksimovića na predstojećim lokalnim izborima?

MIĆIĆ: Mislim da je to njegovo političko samoubistvo, bez obzira na sve te stranke koje su ga podržale. Te stranke su i u prethodnim mandatima imale kandidate, pa čak i sa mnogo jačim i imućnijim kandidatima, poput pokojnog Gavrila Bobara, nisu uspjele da pobijede SDS. Stoga, nemaju nikakve šanse. 

VIJESTI.BA: Maksimović tvrdi da u problemi u Gradskom odboru SDS-a traju duže vrijeme, te da se on, za razliku od pojedinih SDS-ovaca iz Bijeljine, zalaže za interese šire društvene zajednice. Kako odgovarate na ove konstatacije?

MIĆIĆ: Jasno je i vidljivo ko je za interese šire društvene zajednice, a ko je za lične inerese. On je bio naš kandidat, predstavnik u parlamentu RS i nosilac liste, a sve mu je to bilo malo. Sad bi da malo bude gradonačelnik! Napušta stranku i sve ljude koji su mu pomogli, omogućili da bude to što jeste, da bi bio nešto više. Ne bori se on za interese naroda, nego za lične interese. 

Mi nemamo potrebe da pričamo šta smo uradili u gradu Bijeljini, sve se vidi. On kaže da je u Bijeljini urbanistički haos, a vidi se kako je Bijeljina uređena. Kaže da postoji višak radnika u Gradu Bijeljina, a Bijeljina je jedini grad koji nema viška radnika i koji nije opterećen platama. Kaže da ne postoje kapitalni projekti, a mi smo nakon 50 godina jedini smogli snage da napravimo kanalizaciju. Dakle, sve što Maksimović priča pada u vodu. 

VIJESTI.BA: Je li Vam poznato hoće li Maksimović biti nezavisni kandidat, ili će pak preći u tabor vladajuće strukture?

MIĆIĆ: Trenutno ne znam. To će zavisiti od toga šta oni budu htjeli, odnosno kako ga ucijene. U svakom slučaju, članice Saveza za promjene su jedinstvene u odluci da i dalje budemo koalicija, koja će pobijediti na izborima. 

VIJESTI.BA: Vi ćete biti kandidat za gradonačelnika Bijeljine. Imate li podršku svih članica Saveza za promjene? 

MIĆIĆ: Moju kandidaturu podržao je jednoglasno Gradski odbor SDS u Bijeljini i sav Savez za promjene stoji iza mene. 

VIJESTI.BA: Kakvi su odnosi unutar SDS, a i Saveza za promjene u izbornoj godini?

MIĆIĆ: SDS je potpuno jedinstven. Sa Savezom za promjene imaćemo kandidate u svih 64 opštine i gradovima. Nema nikakvih problema. Od šest gradova u RS, u četiri grada će biti kandidati iz SDS-a, jedan kandidat će ispred Saveza za promjene u Banjaluci biti ili iz PDP-a ili iz NDP-a, a PDP-ov kandidat će biti za gradonačelnika u Trebinju. 

Razgovarala: Nevena Šarenac
(Vijesti.ba)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog