Vijesti

Ko će odgovarati za kriminal u Bratuncu?

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja

 AFERA „Devedeset sedam“

„Kriminal u Tehničkom remontnom zavodu Bratunac“

Partija demokratskog progresa postavlja pitanje – ko će odgovarati za višemilionske kriminalne radnje u Tehničkom remontnom zavodu Bratunac?

Poslije afere sa izvozom oružja dok je zavod bio u stoodstotnom vlasništvu Vlade Republike Srpske ni poslije privatizacije se nije promijenilo ništa.

Privatizacija

Vlada Republike Srpske prodala je u prvoj polovini 2014. godine Tehnički remontni zavod Bratunac firmi ELW Global Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je kapital sumnjivog porijekla. Kupac nije uložio ni marke u pokretanje proizvodnje, mada je cijeli privatizacioni aranžman Vlada veličala kao projekat koji će zaposliti stanovništvo u Bratuncu, ali i u široj regiji.

Sama privatizacija Tehničkog remonta Bratunac je katastrofalna i štetna po interese Republike Srpske. Nakon privatizacije ta firma ništa ne proizvodi niti remontuje opremu, nema nikakav proizvodni ciklus, niti ima prihode.

Poslije privatizacije i obećanja, radnici su završili na ulici jer godinama ne dobijaju platu i nije im povezan radni staž, a neki od njih su bili podigli i šatore u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“ kako bi Vladi Republike Srpske ukazali na svoje probleme.

Hrvatska firma „Skaut“

Mnogi radnici su i prije, ali i poslije privatizacije ukazivali na kriminal u izvozu oružja sa hrvatskom firmom „Skaut“, ali je jedini ishod iz cijele priče za te radnike bio – otkaz.

Radnici Tehničkog remonta dostavili su javnosti ugovore po kojima se vidi da su radili popravku skoro 30 hiljada pušaka za „Skaut“ po cijeni od 33 marke po komadu, a stvarna cijena je 3-4 puta veća čime je Tehnički remont oštećen za skoro 4 milona maraka. „Skautu“ su za 600 hiljada maraka prodati rezervni dijelovi čija je knjigovodstvena vrijednost 1,8 miliona maraka.

„Skaut“ je Tehničkom remontu prodavao puške po cijeni od 50 maraka za komad, a radi se o puškama koje je ta hrvatska firma kupila od Oružanih snaga BiH za 7 dolara po komadu.

Sumnjiva je i činjenica da hrvatska firma „Skaut“ godinama besplatno koristi hiljadu kvadrata skladišnog prostora Tehničkog remonta. Istovrememeno, menadžment Tehničkog remonta odbio je zahtjev opštine da dio neiskorištenog prostora ustupi preduzeću “Bema” iz Beograda, koje je planiralo da u Bratuncu otvori pogone za proizvodnju tekstila i obuće i zaposli 1 200 radnika.

Nejasno je i gdje je 800 hiljada dolara koje je Tehnički remont Bratunac dobio na osnovu sukcesije i prijeratnih potraživanja. O organizovanom kriminalu u Tehničkom remontu Bratunac, nadležne institucije Srpske obavještavao je i predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Špiro Erceg, ali i sami radnici. Međutim, svaki put kada bi neko od radnika prijavio kriminal i krađu u Tehničkom remontu za tu prijavu bi saznao menadžment preduzeća i taj radnik bi dobio otkaz!

Povlastice

Bez obzira na činjenicu da kupac poslije privatizacije nije uradio ništa da oživi preduzeće, Ministarstvo finansija Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom industrije pribjeglo je već oprobanom receptu – povlašten odnos povlaštenim firmama čak i kada je u pitanju izmirenje poreskih obaveza.

Privatnoj firmi Tehnički remont Bratunac su ministarstva finansija i industrije omogućila da bude oslobođena plaćanja poreza Poreskoj upravi Republike Srpske. Tako je ova firma stavljena u povoljniji položaj u odnosu na druge privatne firme u Republici Srpskoj. Preduzeće je i prije toga imalo odoboren jedan reprogram poreskih obaveza, ali nije ispunilo obaveze.

To samo pokazuje da su kupci firmi u kojima se dešava višegodišnji milionski kriminal u povlaštenom položaju u Republici Srpskoj, te da Vladi Republike Srpske nije stalo ni do radnika, a ni do punjenja budžeta. Za višegodišnji kriminal u kojem je Republika Srpska oštećena za milione maraka neko iz vlasti Republike Srpske bi morao da odgovara.

Partija demokratskog progresa
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog