Vijesti

Prijedlog SDA: Podjela Mostara prema ratnim linijama razdvajanja

U prijedlogu SDA, u koji je Srna imala uvid, stoji da se Mostar dijeli na Stari grad i Novi grad. Dvije opštine bile bi i izborne jedinice...

Mostar bi u budućnosti trebalo da se sastoji od dvije opštine, hrvatske i bošnjačke, a linija podjele bila bi nekadašnja ratna linija razdvajanja. U prijedlogu SDA, u koji je Srna imala uvid, stoji da se Mostar dijeli na Stari grad i Novi grad.

Dvije opštine bile bi i izborne jedinice. Takođe, opštinama bi pripale sve nadležnosti, a gradu protokolarne stvari. HDZ je ponudio viđenje koje se kreće u okvirima dosadašnjih stavova, a to je da Mostar ostane jedinstven grad, bez opština. Takođe, HDZ je ponudio tri izborne jedinice u Mostaru, ali i formiranje Komisija za gradska područja kojima bi se dala određena ovlašćenja.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrđuje da je osmišljen model za Mostar koji bi podrazumijevao "jedinstven grad" sa dvije opštine. "Osmislili smo model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan budžet, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresovani", pojašnjava Izetbegović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je krajem prošle sedmice da će u narednih 15 do 20 dana biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču grada Mostara i presude "Sejdić - Finci". Da li su SDA i HDZ već dogovorili model za Mostar ili Izetbegović iznosi samo listu želja svoje stranke, za sada je još uvijek nepoznato, ali budući da je očigledno da bi se u paketu moglo rješavati pitanje "Sejdić – Finci", odnosno pitanje hrvatske izborne jedinice i pitanje Mostara - sve opcije su otvorene.

Iz opozicije stižu oštre reakcije na pregovore SDA i HDZ-a, a posebno na prijedlog o podjeli grada. "Grad Mostar nalazi se pred definitivnom podjelom na bošnjački i hrvatski geto koji će dijeliti Neretva. Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka i bio bi to jedini grad u Evropi koji je formalno podijeljen po etničkom principu", navode iz SDP-a BiH.

Koordinacija srpskih udruženja iz Mostara u više navrata je tražila uključivanje u pregovore o uređenju Mostara, ali bezuspješno. Srbi traže zaštitu nacionalnih interesa i veći broj vijećnika u Gradskom vijeću, te ističu da gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda. Međunarodni faktori do sada su u više navrata poručivali da ne može biti podjele Mostara.

Iz OHR-a su podsjetili na zaključak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK) iz decembra 2015. godine da se mora uspostaviti izborni sistem za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda. Prema tom zaključku, "Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom lokalne nadležnosti ispod nivoa grada".

Da bi se izbori u Mostaru održali ove godine potrebno je u roku manjem od dva mjeseca uraditi izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar, koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj. Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004. godine donio tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun kako bi ujedinio Mostar.

U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvoro Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru, pa su hrvatski delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH. Sud je zatim naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena, lokalni izbori 2012. godine u Mostaru nisu održani. Danas se, osim izmjena izbornih pravila, pregovara i o novom uređenju grada.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog