Vijesti

Odluka o poskupljenju struje i dalje na čekanju

Odluka o poskupljenju struje i dalje je na čekanju. Članovi Regulatorne komisije za energetiku na današnjoj sjednici složili su se da sve zahtjeve za promjenu cijene električne energije treba ponovo prečešljati i pažljivo razmotriti nove činjenice. A koliko bi to moglo da potraje za sada niko ne želi da prognozira.

“Ovo praktično znači da će Regulatorna komisija na nekoj od narednih sjednica razmotriti sve zahtijeve i rezultate preduzetih radnji u tarifnom postupku uključujući i nove činjenice do kojih je došla, koje su postojale u vijeme tarifnog postupka, a nisu uzete u obzir prilikom prvobtnog odlučivanja”, rekao je Aleksandar Jegodić, sekretar Regulatorne komisije.

Zahtjevi Elektroprivrede nisu se mijenjali, ali okolnosti jesu, priznaju u Regulatornoj komisiji. Zato je tvrde neophodno još jednom preći sve materijale i bez političkih pritisaka doći do konačnog stava.

“Odluka o zaključku na današnjoj redovnoj sjednici donesena je jednoglasno. Znači uz glasove svih pet prisutnih članova komisije. Nije bilo protiv ni uzdržanih. Dalja sudbina postupka Regulatorna komisija nije politički organ, ona će da odlučuje u skladu sa podnesenim zahtjevom”, kaže Brano Tokanović, član Regulatorne komisije.

Vijesti iz Trebinja danas su s pažnjom iščekivali i u Privrednoj komori Srpske. Za njih je, poručuju, poskupljenje struje potpuno neprihvatljivo.

“Privrednici Republike Srpske apsolutno su protiv povećanja cijena električne energije jer će se to negativno odraziti na ukupne uslove poslovanja, ali i uticati na ionako lošu konkurentnost naše privrede. S tim u vezi, privrednici smatraju da postoji dovoljno prostora unutar samih zavisnih preduzeća da svojim unutrašnjim uštedama konsoliduju svoje poslovanje”, objasnio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Zahtjeve za posklupljenje struje Elektroprivreda je podnijela prije godinu dana. Iako je komisija u prošlom sazivu odobrlila poskupljenje od 10 odsto, odluka je zbog isteka mandata četiri člana komisjije ukinuta. Od tada do danas okolnosti su se promijenile, pa se očekivalo i da novi sastav komisije prihvati zahtijeve RITE Gacka i pet distribucija, na osnovu čega bi prosječno poskupljenje struje iznosilo oko pet odsto.

Odluku o poskupljenju struje danas su s nestrpljenjem iščekivali građani, ali i opozicioni političari.

Iako ćemo na konačan stav Regulatorne komisije za energetiku čekati još najmanje nekoliko dana Savez za promjene jena gradskom trgu u Trebinju već za sutra najavio protestna okupljanja, kao i potpisivanje peticije građana protiv poskupljenja električne energije.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog