Tehnologija

Apple vs FBI vs cijeli svijet

FBI i Apple vode pravnu bitku oko otključavanja iPhone uređaja koji je koristio jedan od osumnjičenika u terorističkom napadu krajem prošle godine u San Bernardinu kada je stradalo 14 ljudi. U zahtjevu, FBI traži da Apple napravi spoljni ulaz u uređaj kako bi došao do svih podataka s uređaja, te povezao Syeda Farooka s terorističkom organizacijom.

Naizgled ništa sporno. Apple je to i ranije radio za FBI. Međutim, ova priča ima i drugu stranu. 

Iz Apple-a su komentarisali kako će se usprotiviti sudskom nalogu FBI-ja (što i rade) da otključaju iPhone kojeg su koristili napadači u San Bernandinu.

U izjavi za javnost obratio se izvršni direktor Tim Cook i objasnio zašto Apple ne želi te podatke učiniti dostupnima: “Vlada Sjedinjenih država traži od Applea korak koji može ugroziti sigurnost naših korisnika”, kaže Kuk.

Cook želi da kaže da se ovo ne odnosi samo na jedan uređaj, nego na sve iPhone, odnosno iOS uređaje. I to širom svijeta. 

Šta to u praksi znači? 

To znači da bi eventualnim kreiranjem softvera za otključavanje iOS uređaja, FBI bio u mogućnosti da pristupi bilo kojem uređaju, ne samo u Sjedinjenim Državama, nego širom svijeta i tako dobije pristup svim privatnim podacima korisnika. Ovo bi se naravno odnosilo i na Bosnu i Hercegovinu, pa bi tako i svim korisnicima u našoj zemlji koji posjeduju iPhone bila ugrožena elementarna privatnost. 

Direktor FBI-a James B. Comey Jr. tvrdi kako očekuje da će Apple promijeniti svoj stav, jer da alat koji traže u San Bernandino slučaju ionako postaje sve više tehnološki zastario. Kaže kako ne traže poseban ključ kojim bi mogli otključati sve iPhone. Međutim, Apple smatra kako bi taj slučaj mogao postaviti presedan koji bi mogao primorati Apple-ove inženjere da napišu kod pomoću kojeg bi vlada mogla otključati svaki telefon. “Američka vlada je zatražila da joj damo nešto što nemamo, a što smatramo da je preopasno da bi ga uopšte stvorili”, rekao je Cook.

Alex Abdo iz “American Civil Liberty Union” smatra da bi ustupak FBI-u praktično značio i ustupak svim vladama svijeta i da se Apple, ali i druge kompanije, ne bi mogle izboriti sa tim.

“Međunarodni problemi se ogledaju i u činjenici da bi se Apple, ali i druge velike američke tehnološke kompanije, teško izborile sa zahtjevima npr. represivnih režima da se i njima ustupi ovaj softver. I svim drugim vladama na svijetu, takođe. Dozvolilo bi se da svaka kompanija koja se bavi proizvodnjom, laptopa, tablet uređaja, telefona i dr. postane sredstvo za nadzor”, izjavio je Abdo u intervjuu za “Democracy Now”.  

Epilog ovog slučaja ćemo po svemu sudeći dočekati na sudu. Nakon Okružnog suda, slučaj bi se mogao preseliti na Apelacioni sud, a onda i na Vrhovni. Konačnu presudu teško je prognozirati.

Autor: Stefan Blagić, webmajstori.hr

 

 

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog