Region

Princ Čarls u Beogradu, sastao se sa Nikolićem

Britanski prestolonasljednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola borave u posjeti Srbiji. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je premijer Aleksandar Vučić. Planiran je sastanak sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, šetnja Kalemegdanom, čaj sa princom Aleksandrom Karađorđevićem i večera kod premijera

Prestolonasljednik princ Čarls i njegova supruga Kamila sletjeli na beogradski aerodrom, gdje ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić. Princ Čarls i njegova supruga Kamila došli su u Srbiju u okviru petodnevne turneje po Balkanu. 

Princ Čarls sastao se predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred ulaza u Predsjedništvo Srbije dočekali su Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom. Pošto su pozirali fotoreporterima ispred zastava Srbije i Velike Britanije, Nikolić i princ Čarls povukli su se na razgovore.

Kako je ranije najavljeno, predsjednik Srbije pokloniće britanskom princu Čarlsu sabrana djela Vilijema Šekspira, fotomonografiju o hrišćanskom nasljeđu Kosova i Metohije i drvorez sa motivima Hilandara, saopšteno je iz Predsjedništva. Nikolić će princu od Velsa pokloniti ćirilično izdanje Šekspirovih djela na biblijskom papiru, sa dodatkom radova engleskog pisca koja do sada nisu bila objavljivana na srpskom jeziku. 

Među protokolarnim poklonima su i fotomonografija na engleskom jeziku "Hrišćansko nasljeđe Kosova i Metohije" kao i umjetnički ručni rad drvorez Marije Јovanović "Srpsko srednjevekovno nasleđe" sa motivima Hilandara. Potom će zajedno položiti vijence na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta. Programom posjete prvog dana predviđen je i obilazak Kalemegdana, a zatim susret sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem. Princ Čarls prisustvovaće i sastanku vjerskih lidera u Konaku knjeginje Ljubice. Par će posjetiti i princa Aleksandra Karađoređevića u Kraljevskom dvoru na Dedinju, a obići će i Hram Svetog Save. Uveče će biti gosti na večeri koju organizuje predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Princ od Velsa nije posjetio Srbiju od 1978. godine. Današnja poseta ima najviši diplomatski značaj.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog