Region

Kako je govorio Franjo Tuđman

Pogledajte neke od najinteresantnijih izjava koje je u svoje vrijeme davao prvi predsjednik Hrvatkse i Hrvatske demokratske zajednice Franjo Tuđman.

„Tito je, bez dvojbe, bio jedan od najvećih državnika Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije. On je antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih demokratskih sila antifašističke koalicije.“   Intervju na HRT-u 1997.

O genocidnim promjenama -"S jedne strane one neizbježno produbljuju povijesne razdore, razjaruju međunacionalnu mržnju i potiču osvetničke porive, pa sa svime time pridonose održavanju međunarodne zategnutosti i izbijanju sve novih i novih sukoba. S druge strane, dovode do etničke homogenizacije pojedinih naroda, do većeg sklada nacionalnog sastava pučanstva i državnih granica pojedinih zemalja, pa to može imati pozitivne učinke na kretanja u budućnosti u smislu smanjivanja razloga za nova nasilja i povoda za nove sukobe i potrese.“ Bespuća povijesne zbiljnosti, 1989. 

O nezavisnosti pravosuđa: -"Sudovi su donosili odluke bez mojega znanja!" u intervjuu hrvatskim listovima u povodu Dana državnosti, maj 1994.

„Hrvatska demokratska zajednica stvorila je Hrvatsku državu, tu hrvatsku demokraciju u kojoj se, evo, mogu govoriti i gluposti.“ Na 1. sjednici Glavnog odbora HDZ-a, februar 1996. 

„Ne nasjedajte provokatorima. Imamo mi i sveto ime hrvatsko i sve ono sveto što je u povijesti Hrvatske bilo, ali nikada više nećemo  dopustiti nikakve gluposti kao što je Dinamo, Jugoslavija i Balkan." Predizborni govor na Trgu bana Jelačića, 1995.  

„Ja ću vam reći samo dvije stvari, kao najodgovorniji hrvatski čovjek. Onaj ko je nosio parolu: „Vratite nam ime Dinamo“, bio je agent Beograda!“ Predizborni govor na Trgu bana Jelačića, 1995.

„Formalno je u Hrvatskoj nezaposleno 16-17 posto. Međutim, u stvarnosti nije niti 9 posto. Jer su ti nezaposleni, samo formalno nezaposleni.“ Intervju hrvatskim medijima 1997.

„Neka im je sretan put. Nisu stigli ponijeti devize, niti svoje prljave gaće.“U Vlaku slobode 1995., razgovor o Srbima koji su prognani iz Hrvatske.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog