Region

Inauguracija Tačija u oblaku suzavca

U planirano vrijeme u Prištini je počela inauguracija predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, koji je zajedno sa svojom prethodnicom Atifetom Јahjaga najprije izvršio smotru počasne jedinice garde kosovskih bezbjednosnih snaga, javio je izvještač Tanjuga sa lica mesta.

Poseban program izvela je kosovska Filharmonija. Program inauguracije pored albanskog prevodi se na srpski i engleski jezik. Јahjaga je Tačiju predala Ustav Kosova. Inauguracija na centralnom gradskom Trgu Skenderbeg protiče bez prisustva građana, uz jake mjere policijskog obezbeđenja. Kafići i bašte, koje su uobičajeno u ovo vrijeme popunjene do posljednjeg mjesta, tokom inauguracije su prazni. Inače, neposredno pred početak inauguracije na Trgu Skenderbeg su bačena dva suzavca.

 Suzavac je aktiviran uprkos jakim bezbednosnim merama. Među zvanicama je albanski premijer Edi Rama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, šef delegacije EU u Prištini Samuel Žbogar. Tači je juče u parlamentu položio zakletvu i time započeo petogodišnji mandat na poziciji predsjednika.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog