Region

Dodik u Beogradu na obilježavanju 75 godina od početka Drugog svjetskog rata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvuje u Beogradu Centralnom danu obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Јugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici.

Centralna manifestacija povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Јugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici održava se u Јugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Na ceremoniji, kojom se obilježava početak velikog stradanja na prostorima bivše Јugoslavije, govoriće predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Biće prikazani dokumentarni filmovi "Јasenovac", autora Bogdana Žižića i "Gospa kraljica Hrvata", čuvenog Krsta Škanate, koji govore o zastrašujućim zločinima počinjenim nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne države Hrvatske.

Pod zaštitom nacističkih okupatora aprila 1941. godine u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska, pod vođstvom Ante Pavelića, koji je predvodio teroristički hrvatski ustaški pokret. Formiranje NDH je podržao i lider Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček. U NDH je ubrzo započeo masovni teror nad Srbima i Јevrejima. Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Srbe koji su ostali u NDH rimokatolička crkva u Hrvatskoj prisilno je pokrštavala, a najdrastičniji oblik terora bili su masovni pokolji.

Samo u Јasenovcu usmrćeno je prema procjenama 700.000 ljudi, ogromnom većinom Srba. Ta najveća "fabrika smrti" u Drugom svjetskom ratu na Јugoistoku Evrope radila je punom parom od ljeta 1941. do kraja aprila 1945, kada su poslije neuspješne pobune preostalih logoraša u Јasenovac ušli pripadnici NOVЈ.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog