Vijesti

Vigemark: Pitanja popisa stanovništva blokiraju dalji napredak BiH ka EU

Pitanja popisa stanovništva ponovo blokiraju dalji napredak Bosne i Hercegovine u kontekstu evropskih integracija poručio je ambasador Lars Guner Vigemark , šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

On je istakao da se, radi perspektivnije evropske budućnosti BiH podaci sa popisa stanovništva trebaju što prije objaviti. "Podaci su tu, na raspolaganju i prema našim shvatanjima govorimo o nekoliko desetina hiljada spornih popisnica u smislu rezidenata, a u suštini se svode na nacionalnost. To nam u suštini govori da ponovo pitanja nacionalnosti blokiraju dalji napredak zemlje u kontekstu evropskih integracija", kazao je Vigemark.

Naglasio je da za Evropsku uniju nije relevantno o kojoj je nacionalnosti riječ, već konkretni podaci o stanovništvu. "Ono što nas konkretnije interesuje su same činjenicama gdje živite, ako tu živite - šta radite, da li se zaposleni, da li ste školujete, konkretne činjenice, a ne nečija nacionalnost. Tako da, ako Evropska komisija uputi upitnik BiH, u upitniku među tim pitanjima niko vas neće pitati koliko imate, Srba, Hrvata ili Bošnjaka.

Možda svi oni koji su zaduženi za pitanja popisa stanovništva moraju uzeti i to u obzir", poručio je šef delegacije EU u BiH. priče treba okrenuti konkretnim djelima. Vigemark je kazao i to da se budućnost BiH uglavnom svodi na ekonomske osnove, te podsjetio na proteste građana širom FBiH prije dvije godine zbog zastoja u privrednom razvoju zemlje. „Ovi protesti nisu prerasli ni u kakvu revoluciju ,ali su pozvali na buđenje u BiH ,ali i šire, te je kao odgovor na takve zastoje prvo nastao Sporazum za rast i zapošljavanje, koji će kasnije prerasti u Reformsku agendu“, rekao je Vigemark.

On je podcrtao da EU i dalje ostaje uz BiH u svakom koraku provedbe ozbiljnih strukturalnih reformi. Naglasio je da jeste ostvaren određeni zamah u reformama posebno nakon podnošenja aplikacije za članstvo u EU, ali je upozorio da u narednom periodu BiH mora održati tu ostvarenu dinamiku. „Prvo i najvažnije pitanje je omogućavanje lakšeg pronalaženja posla i otvaranjen ovih radnih mjesta“, rekao je Vigemark. Dodaje da je i u ovoj oblasti zabilježen manji napredak u proteklim mjesecima, te da statisitčki podaci pokazuju da se stopa nezapolsenosti smanjila za nekih dva posto.

Upozorio je da je ono što BiH sada treba uraditi, povedba zakaona o radu koji su usvojeni u zemlji, a koja bi treblala smanjiti troškove rada. „Kada govorim o smanjenju troškova, ne govorim o smanjenju plata“, kazao je Vigemark, te kao primjer dao smanjenje stope doprinosa koje je poslodavac dužan plaćati za socijalno i zdravstveno i druga davanja. „Naravno taj iznos mora biti nadoknađen, ali iz nekih drugih izvora prihoda, a ti drugi izvori prihoda su oni koji se prikupljaju akcizama“, rekao je Vigemark, dodavši da se cijela priča oko povećanja akciza kreće oko ovih pitanja.

Vigemark: Pitanja popisa stanovništva ponovo blokiraju dalji napredak BiH ka EU

Vigemark je istakao da se, radi perspektivnije evropske budućnosti BiH podaci sa popisa stanovništva trebaju što prije objaviti. "Podaci su tu, na raspolaganju i prema našim shvatanjima govorimo o nekoliko desetina hiljada spornih popisnica u smislu rezidenata, a u suštini se svode na nacionalnost. To nam u suštini govori da ponovo pitanja nacionalnosti blokiraju dalji napredak zemlje u kontekstu evropskih integracija", kazao je Vigemark.

Naglasio je da za Evropsku uniju nije relevantno o kojoj je nacionalnosti riječ, već konkretni podaci o stanovništvu. "Ono što nas konkretnije interesuje su same činjenicama gdje živite, ako tu živite - šta radite, da li se zaposleni, da li ste školujete, konkretne činjenice, a ne nečija nacionalnost. Tako da, ako Evropska komisija uputi upitnik BiH, u upitniku među tim pitanjima niko vas neće piti koliko imate, Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Možda svi oni koji su zaduženi za pitanja popisa stanovništva moraju uzeti i to u obzir", poručio je šef delegacije EU u BiH. priče treba okrenuti konkretnim djelima.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog