Region

Počeli izbori u Srbiji

U Srbiji su danas počeli vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori.

Glasačka mjesta otvorena su, kako je predviđeno, u sedam časova, a tako je bilo i na biračkom mjestu 10 i 11 u Beogradu, u Mjesnoj zajednici Cvetni trg.

Predsjednik Izborne komisije izbornog mjesta 10 Luka Crnogorac rekao je Tanjugu da je glasanje, kao što je predviđeno, počelo tačno u 07.00 časova.

Izborna komisija provjerila je, prije glasanja, svu dokumentaciju, i zapečatila glasačke kutije, nakon čega je uslijedilo glasanje.

Na biračkom mjestu 11 prvi je glasao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Građani Srbije biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mjesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Biračka mjesta otvaraju se u sedam sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje i predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Svima koji se u trenutku zatvaranja biračkog mjesta nađu na njemu biće omogućeno da glasaju.

Ukupan broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mjestima je 6.739. 441 – u Beogradu ih je 1. 618. 264, u Vojvodini 1. 728. 991, centralnoj Srbiji bez KiM 3. 269. 663, na Kosovu i Metohiji 106. 094, u inostranstvu 8. 471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8. 658.

Građani će pravo glasa moći da iskoriste na 8. 378 biračkih mjesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mjesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Glasački listići za parlamentarne izbore su led sive boje, a kontrolni listić za provjeru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze, dok su, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići svijetlo zelene boje, a kontrolni listić slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosljedu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama.

Na biračkom mjestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mjestu se ponavlja.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog