Vijesti

Savjet bezbjednosto o Kosovu: Spora primjena dogovora Beograda i Prištine

U Njujorku će danas biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na sjednici će biti razmotren izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu Unmika i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečnom periodu.

Izvještaj će, kako se očekuje, predstaviti šef Unimka Zahir Tanin.

Dačić će, kako je najavljeno iz ministarstva spoljnih poslova, u svom izlaganju dati osvrt na Izvještaj generalnog sekretara UN i iznijeti ocjenu Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju Unmika.

Učešće je najavila i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Ban je u izvještaju izrazio zabrinutost zbog spore primjene dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine u posljednjih godinu dana.

U izvještaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine on je ocijenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbjeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti vjerska tradicija.

Generalni sekretar je pozdravio, kako je naveo, posvećenost kosovskog predsjednika i premijera procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primjene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali je konstatovao spor tempo primjene, objavljeno je na sajtu UN.

“Sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u posljednjih 12 mjeseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i riješe druga pitanja u bliskoj budućnosti”, istakao je Ban.

Povodom političke atmosfera na KiM on je istakao da nasilje u svakom obliku ostaje neprihvatljivo sredstvo izražavanja političkih stavova i ponovio apel svim kosovskim liderima da djeluju odgovorno kada raspravljaju o gorućim problemima.

Ban je i u ovom izvještaju ponovio da se Kosovo suočava sa značajnim izazovima u oblasti o vladavine prava.

Uz izvještaj generalnog sekretara UN objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini o djelovanju Euleksa u istom periodu.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog