Vijesti

"eKonsultacije" - prvi korak ka unaprjeđenju građanske participacije

U Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno je predstavljena web aplikacija “eKonsultacije”, čime je omogućeno građanima da učestvuju u kreiranju zakona, propisa, te da daju prijedloge zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Aplikacija “eKonsultacije” razvijena je u okviru projekta koji finansira EU „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažovanju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH“ (CBGI), a krajnji cilj je unaprjeđenje demokratije i demokratskih procesa u bosanskohercegovačkom društvu. 

Iz Vlade Republike Srpske poručili su da je svaki vid projekata koji omogućava veću transparentnost i kvalitetnije uslužne servise građanima dobrodošao, te da je projekat “eKonsultacije” na dobrom putu da opravda svoju namjenu. I njima je, kako kažu, pomoć Evropske unije u ovom smislu potrebna.

“Vlada Republike Srpske pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi povećanju transparentnosti, boljim, bržim i kvalitetnijim servisima prema građanima, poslovnom okruženju, medijima, nevladinim i drugim organizacijama, naročito ako su takvi servisi zasnovani na modernim tehnologijama i elektronskoj komunikaciji sa krajnjim korisnicima. Veb aplikacija „eKonsultacije” je na dobrom putu da kroz praksu opravda svoju namjenu”, poručuju iz Vlade i dodaju da Vlada RS svakako pozdravlja realizaciju ovakvog servisa i upućuje poziv predstavnicima Evropske unije da na isti ili sličan način daju podršku i Vladi Srpske za realizaciju istog.

Potpredsjednica Odbora direktora u Transparency International BiH Aleksandra Martinović istakla je da TI podržava trud institucija koji vodi uspostavljanju veće transparentnosti i demokratičnosti, te da je projekat “eKonsultacije” prvi korak ka unaprjeđenju građanske participacije.  

“Transparency International u Bosni i Hercegovini podržava svaki napor institucija ka većoj transparentnosti i uključivanju javnosti u kreiranju javnih politika i procese donošenja odluka, koji je u Bosni i Hercegovini još uvijek na vrlo niskom nivou. Projekat "eKonsultacije" i uspostavljanje istoimene web aplikacje predstavlja prvi nužan korak ka upotrebi modernih komunikacionih alata građanske participacije”, tvrdi Martinovićeva i objašnjava da s obzirom na dosadašnju praksu zakonodavnih i drugih organa vlasti i javnih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da se zakoni i drugi propisi često donose i usvajaju na krajnje netransparentan način, izbjegavajući i prethodno postojećih mehanizama javnih rasprava, očekivanja od ovog projekta su velika. 

Potpredsjednica Odbora direktora TI poziva organizacije civilnog društva i javnost uopšte da se aktiviraju i učestvuju u kreiranju javnih politika u BiH.

“Pozvala bih zato ovim putem sve organizacije civilnog društva i širu javnost da se registruju, informišu i aktivno uključe u kreiranje javnih politika jer se time podstiče i razvija demokratski dijalog, institucije čine odgovornijim, a javne politike usklađenije sa mogućnostima i potrebama svih segmenata društva”, izjavila je Martinovićeva.

Ipak, da ova aplikacija nije doprela do svih nivoa vlasti potvrđuje i primjer Banjaluke, u čijoj administraciji su nam rekli da oni nisu upoznati sa ovom aplikacijom, ali da će to uraditi što prije. 

“Mi još uvijek nismo u potpunosti informisani i upoznati sa aplikacijom“eKonsultacije”, ali možemo vam reći da će naš sektor za informatiku to uraditi čim prije bude moguće”, rekli su iz uprave grada. 

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog