Vijesti

Pandurevićeva Dodiku: Raspiši izbore, podnesi ostavku i povlačimo se!

Opšti izbori u Republici Srpskoj biće raspisani kada poslanici SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke i kada se iz institucija BiH povuku zvaničnici iz Republike Srpske, jasan je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Iz redova SDS-a u zajedničkim institucijama BiH stiže potvrdan odgovor praćen novim zahtjevima – “prvo Dodik, onda mi”.

Raspisati prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u Republici Srpskoj zajedno sa predstojećim lokalnim, prvi je od šest zahtjeva koji je opozicija Srpske 14. maja stavila pred predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nije se dugo čekala reakcija prvog čovjeka Srpske.

Dodik je u intervjuu za “Glas Srpske” opoziciji poručio da su mu zahtjevi od ranije poznati i dodao:

"Izbori nisu nikada sporni, ali neće nikada dobiti izbore na nivou Republike Srpske, a da oni spavaju u zavjetrini na nivou BiH i na taj način nastave da urušavaju i obračunavaju se sa Republikom Srpskom. Neka poslanici SDS-a podnesu ostavke u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD-a će to sigurno učiniti."

Iz Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH vraćaju lopticu predsjedniku Srpske. Zahtjevaju da se prvo povuče Dodik, potom će i oni.

“Prije svega gospodin Dodik više nije u poziciji da bilo kome može postavljati bilo kakve uslove. Građani Republike Srpske, narod Republike Srpske je 14. maja izdiktirao svoje uslove Miloradu Dodiku i njegovoj autokratskoj vladi. Ali, evo, mi smo spremni da mu izađemo u susret. Neka on raspiše vanredne izbore, raspusti Narodnu skupštinu Republike Srpske, podnese ostavku i mi ćemo se povući iz institucija Bosne i Hercegovine", rekla je za BN televiziju Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u PV S BiH.

Da li će se predsjednik Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH odreći pozicija zarad vanrednih izbora? Oktobar je sve bliže, a jedino izvjesno je da će se tada održati lokalni izbori.

BN
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog