Svijet

DRŽAVNI POSAO VIŠE NIJE SRPSKI SAN Radije bi radili kod stranaca za 600 evra mjesečno

Državna služba više nije najpoželjniji posao u Srbiji već je to, kako je pokazala anketa koju je sproveo sajt PosloviInfostud, zaposlenje u stranim kompanijama.

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je namještenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredijelila za rad u državnim kompanijama (skoro dvije petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je povjerenje u domaće privatne kompanije u kojima je prije četiri godine željelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih.

Novi trend vrjednovanja poslodavca za predsjednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

-Normalno je da se građani više opredjeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, prije svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru. S druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu prije svega mislim na evropske investitore - kaže Čanak.

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci djeluju nerealno.

-Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni. Često se javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća... Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu - objašnjava on.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je riječ o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja anketiranih od 31 do 40 godina skromnija. Njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog