Vijesti

Otvoreno pismo Saše Magazinovića Denisu Zvizdiću

Ovo ne ide dobro

U okviru institucija Bosne i Hercegovine sam, na načine dostupne meni kao poslaniku, mnogo puta ukazao da proces evropskih integracija nema zadovoljavajuću dinamiku, da oni koji ga vode to čine netransparentno, da postoje zloupotrebe ovog procesa što u Briselu već nazivaju „Balkanizacijom EU integracija“, a posebno da u ovaj proces nisu uključeni svi koji bi trebali biti uključeni.

Do sada je to, nažalost, dalo mali rezultat. Bojim se da neprihvatanjem sugestija predstavnici izvršne vlasti na svim nivoima pokazuju da sumnjaju u iskrenost i dobru namjeru svih onih koji otvoreno ukazuju na ove probleme.

Nisam se odlučio na ovaj način obraćanja zbog toga što dolazite iz stranke gdje je javno dopisivanje postala praksa, nego zato što želim da ostane zapisano da smo ukazivali na loše stvari i borili se da se to promjeni. Ne radi mene samog ili Vas, nego radi ubrzanja procesa za koje još uvijek smatram da ih svi želimo, kako mi iz opozicije, tako i vi iz vlasti.

Prije nekoliko mjeseci sam Vas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uz direktan TV prenos, pitao šta se dešava sa usvajanjem Mehanizma koordinacije, trenutno jednom od glavnih obaveza BiH na Evropskom putu. Tada ste i mene i Parlament i javnost doveli u zabludu tvrdeći da su pregovori o tom suštinski važnom dokumentu u završnoj fazi. Istina je zapravo bila da je, dok ste mi odgovarali, Mehanizam koordinacije u tajnosti već bio usvojen. Nažalost, i mi poslanici, kao i javnost smo to saznali iz medija nekoliko dana poslije. Danas, iako je pomenuta odluka, za koju i dalje smatram da je suštinski loša, već nekoliko mjeseci na snazi, možemo čuti da se o njoj još dogovarate. Priznaćete, nema logike.

Nema logike ni to da kao članovi Parlamenta BiH, najvišeg zakonodavnog tijela, nemamo zvaničnu informaciju o toku pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je zabrinjavajuće ne samo za nas poslanike nego i za sve one koji su nas birali.

Ne znam da li ste svjesni da je Parlament skoro pa potpuno isključen iz veoma važnih procesa, da informacije dobijamo putem medija i ličnih kontakata, ali ne i zvanično. To je pogrešno i takva praksa što prije treba biti promjenjena.

Kao član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH tvrdim vam da među poslanicima stranaka i vlasti i opozicije vlada isto mišljenje – ovo ne ide u dobrom smjeru i nije postavljeno na zdrave osnove, bez obzira kako se pokušava predstaviti u javnosti. Marketing je jedno, a ozbiljan posao i rezultati su drugo.

Žao mi je što izgleda da ste izabrali, da umjesto povjerenja i zajedničkog rada na projektu evropske BiH, vodite ove procese samostalno, netransparentno i bez učešća mnogih kojima je tu mjesto. Prije svega, ne razumijem zašto ignorišete Parlament. Posebno smatram da pravite grešku jer u ove procese ne uključujete opoziciju. U svim zemljama koje su prošle ovaj put, predstavnici opozicije su bili na čelu komisija za Evropske integracije. To je nepisano pravilo. Doduše, ako znamo da se u BiH ne poštuju ni pisana pravila, teško je očekivati da u važavamo nešto što je stvar osjećaja za važnost procesa. Vi znate da to nije zato da bi se neko zvao predsjednikom komisije, nego da bi se vlasništvo nad procesom podijelilo između što je moguće većeg broja aktera.

Nema razloga da akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji i mnogi drugi ne budu dio širokog pokreta okupljenog oko evropske priče u Bosni i Hercegovini. Oni to danas nisu u dovoljnoj mjeri. Valjda Vama ne treba objašnjavati koliko je ovo velika prilika da se na temi EU integracija integrišemo i svi mi unutar naše države. To je, gospodine Zvizdiću moguće i velika je šteta tu priliku ne iskoristiti. Istorija rijetko ponudi drugu šansu.

Imate priliku, na takvoj ste poziciji trenutno, da budete neko ko će biti prepoznat kao političar koji se izdigao iznad stranačkih okvira i okupio ljude spremne da zajednički rade za svoju državu ili neko ko će ostati upamćen kao čovjek koji nije iskoristio veliku šansu koju su nam dali naši prijatelji iz Evropske Unije. Izbor je Vaš. Ja sam dao sve od sebe i u Parlamentu, a evo i ovako da još jednom ukažem na to. Mislim da mudar političar nikada ne bi smio dozvoliti da pružena ruka opozicije, nevladinih organizacija, medija, akademske zajednice i mnogih drugih koji imaju znanje i kapacitet da pomognu svojoj državi, ostane u zraku. Ali i po tome se razlikuju političari.

Na evropskom putu treba da ima mjesta za sve. Podsjećam Vas, da su sve parlamentarne stranke, samim tim i opozicione, potpisale zajednički dokument i tako iskazale svoje opredjeljenje da budu dio pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini. To nam je valjda zajednički interes i cilj.

Rezultati posljednje ankete provedene među građanima iz svih dijelova BiH, prezentirane prije nekoliko dana, potvrđuju snažnu podršku građana evropskom putu. Iz njih je jasno vidljivo i to da građani nemaju informacija o tome šta se zaista dešava. Ako članovi Parlamenta koji vas je birao i koji je hijerarhijski nadređen i Vama i Vijeću ministara, nemaju informacije, ne znam šta šira javnost može očekivati. Ne znam da li razumijete da svojom netransparentnošću bespotrebno stvarate nepovjerenje u ovaj proces. Pored toga, moje kolege iz različitih stranaka sa kojima sam razgovarao to doživljavaju i kao nepoštivanje Parlamenta kao najviše zakonodavne institucije Bosne i Hercegovine.

Za manje od dva mjeseca održava se konferencija u Parizu do koje bi Bosna i Hercegovina trebala imati pripremljene i usvojene strategije saobraćaja i energetike. Malo ko zna kako teku dogovori između Vijeća ministara i entitetskih vlada. Dodatno bi trebali biti uozbiljeni činjenicom da postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina ostane bez finansijske podrške Evropske unije projektima kao što je nastavak izgradnje autoputa na koridoru Vc.

Ovog ljeta u Varšavi se održava NATO samit. Preduslov za korak naprijed prema članstvu u NATO je knjiženje vojne imovine. U javnosti se mogu čuti različite informacije o velikim problemima i opstrukcijama u ovom procesu, ali zvanična informacija nije dostupna. Smatram da je i to pogrešno.

Podsjećam Vas da ste građanima BiH obećali nekoliko stvari, između ostaloga da će BiH u junu dobiti finansijska sredstva za infrastrukturu i energetiku, da će u julu biti aktiviran MAP za NATO i da će upitnik za kandidatski status u EU biti poslan do ljeta kako bi BiH izborila kandidatski status do kraja 2017-te godine. S obzirom na to da nemam zvanične informacije o svim ovim procesima, može biti i da ćete uspjeti. Imajući u vidu dosadašnju dinamiku neispunjavanja obećanja, nisam optimista. Zato, ako se desi da u avgustu krenete na godišnji odmor sa neispunjenim obećanjima ili nekim od njih, sjetite se da ste iskrenim i transparentnim radom sa opozicijom, parlamentarcima, građanima, medijima, nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i drugima, mogli imati veće šanse da postignete uspjeh za dobrobit svih nas i države Bosne i Hercegovine.

Gospodine Zvizdiću, vjerujem da će, kao i do sada, u budućnosti biti krupih razlika između naših političkih viđenja nekih važnih pitanja. Dolazimo iz dvije stranke koje su na suprotnim krajevima političkog spektra. Iako zbog posljednjih dešavanja oko grada Mostara imam zadršku, nadam se ipak da se nećemo razići na pitanju budućnosti i uređenja naše domovine Bosne i Hercegovine. Ali sve na stranu, pozivam Vas da kada je evropska budućnost Bosne i Hercegovine u pitanju, radimo zajedno. Drugačije se ne može u Evropu.

Sa nadom da neću imati potrebu da detaljnije elaboriram svoj stav i da je brži i uspješniji put naše domovine Bosne i Hercegovine u EU i NATO zajednički cilj, srdačno Vas pozdravljam.

Izvor: sdp.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog