Vijesti

Pola stanovništva Republike Srpske ne bi u Evropsku uniju

Na savjetu ministara u srijedu je usvojena Informacija Direkcije za evropske integracije prema kojoj jedva 50,7 posto stanovništva Republike Srpske podržava ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Podrška iz Federacije i Distrikta Brčko veća je od 90 posto.

Ulazak u EU podržava 91,3 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 50,7 posto ispitanika iz Republike Srpske te 90 posto ispitanika iz Brčko Distrikta BiH. Više od 64 posto ispitanika smatra da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. 

Od 18,8 posto ispitanika koji bi glasali protiv ulaska u EU, njih 51,1 posto smatra da bi se troškovi života i poreza povećali, dok je 8,4 posto ispitanih protiv ulaska u EU zbog prevelike centralizacije. 

Za 46,6 posto ispitanika borba protiv korupcije je najznačajnija reforme neophodna za poboljšanje svakodnevnog života bh. građana, za njih 11,6 posto je to smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka za zapošljavanje, dok 10,8 posto ispitanika navodi reformu sudova i tužilaštava. 

Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uvjeta za život u BiH a ne zbog uvjeta za ulazak u EU smatra 73,3 posto ispitanika, a svega 17 posto smatra da su reforme neophodne zato što su uvjet za ulazak u EU. 

Direkcija za evropske integracije je ovo istraživanje provela u periodu od 24. marta do 10. aprila 2016. godine putem CATI metode (personalni intervjui u telefonskoj anketi) na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH.

Izvor: indikator.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog