Vijesti

Pravosuđe kreće u lov na mudžahedine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin" Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer, koja ga tereti da je tokom rata na području Travnika počinio ratni zločin nad hrvatskim civilima.

Tužilaštvo je saopštilo da je Hodžić optužen da je u oktobru 1993. godine na području Travnika, namjeravajući da uzme Hrvate za taoce kako bi bili razmijenjeni za zarobljene mudžehedine, upao naoružan u stan u kojem su živjeli civili hrvatske nacionalnosti. On je sa saborcima iz stana izveo I. F. i K. P.

Njih su uz prijetnje po život izveli do vozila u kojem se nalazio još jedan civil hrvatske nacionalnosti I. R. Otete civile su odveli u mudžahedinski kamp u mjestu Orašac, gdje su se nalazila još dva oteta civila D. A. i D. P. Zatim je, zajedno sa drugim osobama, mučio i zlostavljao otete civile, nanoseći im snažan duševni bol i patnje, kao i fizičke povrede - navedeno je u optužnici.

Hodžić je zločine počinio u vrijeme sukoba između Armije RBiH u čijem je sastavu ratovao i odreda "El-mudžahedin" i HVO-a.

Početkom jeseni 1993. godine u mudžahedinskom kampu u Orašcu ritualnim odsijecanjem glave ubijen je zarobljeni Dragan Popović, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Profesor Ivo Rajković i privrednik Ivo Fišić svjedočili su da je to pokušao da uradi jedan mladi domaći mudžahedin koji se potom onesvijestio, a da je zatim drugi domaći mudžahedin uspješno položio "mudžahedinski ispit zrelosti".

Ostali zarobljenici morali su gledati pogubljenje, a kasnije i ljubiti odsječenu glavu prijatelja Popovića - izjavili su oni nadležnim institucijama.

"Glas Srpske" objavio je u decembru prošle godine da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv nekoliko pripadnika odreda "El mudžahedin". Hodžić je drugi optuženi pripadnik odreda "El mudžahedin" za zločine nad civilima za koje je u Haškom tribunalu 2008. godine osuđen ratni komandant Armije RBiH Rasim Delić. Prva optužnica podignuta je protiv Abduladhima Maktufa, kojeg je Sud BiH 2014. osudio na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih takođe nad hrvatskim civilima u Travniku. Nijedan mudžahedin, međutim, nikada nije osuđen za zvjerske zločine nad Srbima. U toku je suđenje komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, jer nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim Srbima u Vozući.
Promjena identiteta

Abu Džaferu, koji je u BiH stigao iz Egipta, lažne isprave na ime Mirsad Hodžić obezbijedio je bivši pripadnik odreda "El mudžahedin" Abduladhim Maktuf putem svojih veza u vlasti. Stvarno i puno ime Mirsada Hodžića je Talat Abdel Fatah Abdala Mani.

Izvor: Glas Srpske 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog