Intervju

Florens Artman za Frontal: SAD i Britanija ne odgovaraju za svoje ratne zločine!

Sa bivšom portparolkom Tužilaštva haškog tribunala Florens Artman razgovarali smo o nedavnim presudama lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, današnjim političkim liderima u BiH, kršenju međunarodnih konvencija i pravila ratovanja vodećih zapadnih zemalja i drugim interesantnim stvarima.

S.B. U svojoj knjizi ste spominjali kršenje međunarodnih konvencija i pravila ratovanja vodećih zapadnih zemalja. Možete li nam navesti neki konkretan primjer za to. 

Dobar primjer je istraga u Velikoj Britaniji oko lažnog izgovora u vezi sa oružjem za masovnu destrukciju u Iraku, a sve da bi se stigmatizirao Sadam Husein. Činjenica je da je on počinio mnogo zločina, kao npr. ubijanje Kurda ili hiljade ljudi iz opozicije. Čak je bilo dokaza i o brisanju jednog čitavog sela sa lica zemlje. To su sve trebali biti razlozi za intervenciju, ali ta je strategija promijenjena i ustupila je mjesto ovoj prvoj, koja će se ispostaviti kao lažna. 

Britanci i Amerikanci su počinili najviše zločina u vojnoj intervenciji na Irak. Oni su kršili Ženevsku konvenciju i u Avganistanu. Treba biti svjestan i znati da se ne odgovara se zločinom na zločin, a pogotovo ne bez sankcije. Ne možete vi napraviti zločin nad nekim zato što je on to isto prethodno uradio. Cilj međunarodnog prava je da svako bude kažnjen ko počini zločin. Amerikanci, Francuzi, Britanci i drugi se ne smiju razlikovati od bilo kog drugog. Niko ne smije izbjeći pravdu i samo na taj način će se broj zločina u svijetu smanjiti. Nažalost, nema dovoljno pritiska. 

S.B. Kako ocjenjujete saradnju država bivše Jugoslavije, prvenstveno Srbije i BiH, sa Haškim tribunalom, a kako posmatrate sudske procese koji se dešavaju unutar ovih zemalja? 

To dvoje se može povezivati u smislu da bez obzira što ima razlike, uglavnom niko ko predstavlja jednu stranu (vojsku, policiju itd.) nije voljan da sarađuje kad dođe do svojih ljudi, odnosno ne želi da se procesuiraju zločini počinjeni sa svoje strane. Svi su imali neki program, čak i antihaški program. Domaći sudovi su takođe napravili selekcije. Često se to htjelo podvući pod ono: „Bio je rat, desilo se što se desilo.“ Zločini se marginalizuju, a često se govorilo da vrhovi zemalja nemaju ništa sa tim, nego da se to dešavalo sporadično i nezavisno od vrha (kao npr. Škorpioni). Zločin protiv čovječnosti nije skup zločina koji su činili oni koji su, eto tako, poludjeli u toku rata, nego je to sistematska i kriminalna politika. Većina zločina koji su urađeni u toku rata predstavljaju dio kriminalne politike. Danas se ona nastavila, samo drugim sredstvima. Njome se pokušavaju ispuniti ciljevi koji su ostali neispunjeni u toku rata. 

S.B. A narod?

Znate kako, strašno je to što se  u bivšoj Jugoslaviji prije rata u narodu govorilo  u smislu: „Vidiš ovog komšiju, njegovi su klali tvoje '41.“ Jugoslavija nije bila takva, Jugoslavija nije stvorena da bi se neko klao sutradan. Politika je kriva za to. Šta da se kaže za djecu iz mješovitih brakova koji su morali da biraju stranu. Oni su u stvari bili primorani, nisu ni htjeli ni željeli to. Na sve strane je bilo i pravednih ljudi. To su primjeri oko kojih treba graditi društvo. Žalosno je što se danas oni smatraju izdajnicima ili kako već. Sramota je ostala na pogrešnoj strani i tu ne moramo davati nikakvu etničku pripadnost. 

S.B. Kako komentarišete presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i kako su se one odrazile na stanovništvo u Bosni i Hercegovini?

Za mene su presude Šešelju i Karadžiću odvojene presude. Stručni pravni poznavaoci smatraju da presuda Šešelju nije čak ni pravno validna jer ne postoji obrazloženje. Oni pričaju neku priču i na kraju kažu da tako kaže zakon, ali nema obrazloženja. Nekada se ne moramo slagati, ali pravno obrazloženje mora postojati. Upravo u Karadžićevom slučaju postoje neke stvari, neki detalji s kojima se ne slažem. Kod Šešelja stoji da njegovi govori nisu imali nikakav uticaj na borce koji su se pozivali na njega i koji su činili razne zločine, te da je on imao pravo na svoje stavove. Ta presuda ne bi trebala da ima pečat bilo kojeg suda zato što nije ni presuda. Nažalost, mora se prihvatiti kao i svaka druga presuda. Sada čekamo rezultat žalbe, ali i sam žalbeni postupak na neki način znači ozvaničenje prvostepenog postupka, odnosno ozvaničenje nekog dokumenta koji nije ni dokument. To je nešto što nikakav sud na svijetu ne bi trebao proizvoditi. 
Kod Karadžića je drukčije, to je ozbiljna presuda koja je i obrazložena na adekvatan način. Pola javnosti se s jedne strane obradovalo što nije potvrđen genocid u Prijedoru i drugim opštinama, ali druga polovina se ne slaže s tim. Ima puno elemenata koji su mogli podržavati tezu da su postojale genocidne namjere i proces. Sudije su to odbacile. Moje veliko pitanje što se Srebrenice tiče jeste zašto su sudije smatrale da je Karadžić učestvovao u genocidu u Srebrenici počevši od 13. jula nakon što je Deronjić zvao iz Bratunca. Ja smatram da su Karadžić i Deronjić pričali 9. jula. Do sada Haški sud nikad nije želio ispitivati kada je stvorena namjera vršenja genocida. Po mojim informacijama to se desilo još u martu kada je Karadžić pričao sam jednim od svojih savjetnika. Sudije to nisu gledali ni sada, ali ni u prethodnim presudama nevezanim za Karadžića. 

S.B. A šta mislite o današnjim političkim liderima u BiH: Čoviću, Dodiku, Izetbegoviću...
 
Ja ne volim pričati o politici ali mogu reći da su oni na neki način produkovali jednopartijski sistem. Populizam, etnicizam, kreiranje neprijatelja i sl. je iz njihovog ugla super, jer se tada može govoriti o nekom kompaktnoj zajednici koja „može da glasa jednom rukom“.  To nije demokratija. Društvo jednostavno ne funkcioniše. Zadržavanje etničkih grupa na odvojenim teritorijama su kreirali političari koji su shvatili da imaju homogenu masu koja će ih lakše održavati na vlasti. 
 
Razgovarao: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog