Region

Kome smeta Srpska u ekspozeu srpskog mandatara Vučića?

Vučićev ekspoze je prilično napredan za ovo vrijeme, i vjerovatno će nacionalisti iz svih okolnih država u njemu pronaći nešto što mogu osporiti. Sudbina Srba u regionu Srbiju mora zanimati, kao što i Hrvatsku zanima sudbina Hrvata u BiH.

U Domu Narodnog parlamenta Srbije još nije ni utihnuo eho juče izgovorenih riječi iz ekspozea mandatara za sastav nove vlade Srbije Aleksandra Vučića, a „dušebrižnici“ iz komšiluka Srbije već su digli glas zbog „pretjeranog srbovanja“. 

Pominjanje Republike Srpske, i saradnje sa njom u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nisu se dopali nekima u Sarajevu. Ni Vučićevo izlaganje o dobrim odnosima sa liderima svih Srba iz regiona, nije prošlo ništa bolje, iako je mandatar u više navrata podvukao da buduća vlada ima za cilj „dobrosusjedske odnose sa svima iz regiona“.

Politikolog Dragomir Anđelković podsjeća da su zapadni mentori, u saradnji sa našim komšijama u prošlosti, više puta pokušali da Srbiji nametnu percepciju da ne bi trebalo da gleda šta se dešava u našem okruženju, pogotovu u delovima gdje su Srbi, dakle, da se bavi samo sobom.

„Tu se, međutim, dosta toga promijenilo i Srbija je znatno aktivirala svoju politiku saradnje sa Republikom Srpskom, na šta ima i pravo jer je garant Dejtona. Republika Srpska je u suštini, po tom sporazumu, država. Dakle, država u bosansko-hercegovačkoj zajednici, ali Srbija ima pravo na bliske veze. 

Sramota je što u prethodnim ekspozeima bivših vlada nije posvećena dužna pažnja odnosima sa Republikom Srpskom, odnosno zaštiti Srba u regionu. Mislim da je ovaj put premijer stavio akcenta na to, i to je vrlo bitno“, smatra Anđelković, napominjući da je manje bitno šta o tome misle razni pioni u regionu. 

On ističe da Srbija ne može da gradi regionalnu saradnju odričući se svojih interesa, jer saradnja, kako ističe, ima smisla samo ako obe strane uvažavaju i svoje i tuđe interese i pokušavaju da nađu kompromis.

Dio ekspozea srpskog premijera koji je „zasmetao“ regionalnim političarima, prije svega onima u Bosni i Hercegovini, tiče se najave Vlada Republike Srbije da će nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, u skladu s normama međunarodnog prava, kao i da će, u tom kontekstu, nastaviti da razvija najbliže odnose s Republikom Srpskom, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Vučić je u toku izlaganja istakao da „odnosi između političkih lidera srpskog naroda nikada nisu bili bolji, kao i da su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i zajedničkom djelovanju u očuvanju srpskih nacionalnih interesa“.

"Po prvi put u savremenoj srpskoj istoriji napravili smo nepisano političko pravilo da ni lideri u Republici Srpskoj od predsjednika pa do opozicionih lidera… da lideri Srba iz regionu nikad o Srbiji, ni mi o njima nismo, niti ćemo reći ijednu lošu riječ. Ako se oko nečega ne slažemo, mi se sastanemo i raspravimo, ali uvijek ćemo izađi sa zajedničkim stavom. 

"Nikada niste, niti ćete od mene čuti da javno izgovorim bilo koju lošu riječ ni o Miloradu Dodiku, ali ni o Bosiću, Ivaniću, Pupovcu, niti ćete njih čuti ijednu lošu riječ o Srbiji“, rekao je Vučić.  

Naši sagovornici su jedinstveni u zaključku da je susjedima Srbije više zasmetala činjenica da Srbija namjerava da se brine i da „uz sebe čvrsto drži srpske manjine u državama u okruženju“, od same činjenice da je ime Republike Srpske pomenuto u ekspozeu. 

Izvor: Sputnik
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog