Region

Iz drugih medija (RTS.rs): Vučić i Čović: Srpsko-hrvatski odnosi biće bolji u budućnosti

Imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti, rekao je premijer Srbije nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem. Odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, kaže Čović.

Premijer Vučić se sastao sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, predsednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, nakon čega su održali konferenciju za medije.

Vučić je na konferenciji rekao da očekuje da će odnosi srpskog i hrvatskog naroda u budućnosti biti bliži i bolji.

"Obojica smo izrazili uverenje da će odnosi i u budućnosti biti dobri i da suštinske prepreke za takav razvoj situacije ne postoje", rekao je premijer Srbije.

"Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti", rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Ta saradnja je i do sada bila korektna, naveo je premijer, pomenuvši suficit koji Srbija ima u tim odnosima, ali i rast izvoza za 7,9 odsto u prvih pet meseci ove godine.

"Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata", ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi "uvek lekoviti".

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto "dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti".

Vučić je naglasio da se nada i da će činiti sve da se u regionu ne ponovi situacija iz 1991. godine.

"Činićemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost", rekao je Vučić novinarima i dodao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

Čović je rekao da postoji želja da se atmosfera koja se oseća kao negativna zaustavi. Ističe da mora da se komunicira sa okruženjem, a ne da se "zatvori u same sebe".

Vučić i Čović prošetali "Sava promenadom"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović prošetali su se "Sava promenadom" i nakratko seli u baštu jednog tamošnjeg restorana.
Vučić i Čović su, u društvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, obišli i radove na izgradnji "Beograda na vodi".

Hrvatski član Predsedništva BiH naglasio je značaj evrointegracije BiH. "Srbija je uveliko na tom putu, nadam se da možemo sustići tu dinamiku uz vašu pomoć", rekao je Čović.

Dragan Čović smatra da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne nedelje biti završena predizborna kampanja.

Čović je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije. "Zato to ne bih komentarisao. A i moja je obaveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mesto", rekao je Čović.

Naveo je da ovaj prostor ima budućnost, kao i da ima mnogo stvari koje vezuju narode na ovim prostorima, i izrazio nadu da neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju.

Čović: Stvorene su preterane tenzije oko referenduma

Čović je, povodom odluke predstavnika RS da održe referendum o Danu RS, rekao da su o tom pitanju stvorene preterane tenzije, a da njega lično odluka nije iznenadila, te da očekuje da referendum bude održan.

On je, međutim, primetio da se 26. septembra ništa neće promeniti, a na konferenciji za štampu posle razgovora sa premijerom Vučićem dodao je i da ga odluka o održavanju referenduma nije iznenadila te da očekuje da će biti održan.

"Stvorili smo preterane tenzije. I do sada sam imao stav da vlast u RS može u skladu sa zahtevom građana donositi odluke, ali da one moraju biti saglasne sa odlukama Ustavnog suda i Ustavom", naglasio je on.

Čini mu se ipak, kako je rekao, da je previše pažnje posvećeno jednom pitanju, što je doveo vezu s lokalnim izborima.

"Kod nas su lokalni izbori i čitava ta tema je stavljena u njihov kontekst da bi se stvorila neka atmosfera. Verujem da neko spekuliše da bi na tome mogao dobiti glasove", primetio je Čović.

Posebno je zahvalio premijeru Vučiću na vremenu koje je odvojio i prijateljskom razgovoru u cilju zaustavljanja negativne atmosfere koja se oseća u BiH, ali i regionu.

Prema njegovim rečima, neophodna je komunikacija sa okruženjem, ali je dodao i da BiH unutar sebe mora da pronađe rešenje.

Čović smatra da je vreme da se BiH bavi pravim stvarima kao što su socijalno-ekonomski problemi, a ne prošlošću.

"Bojim se da niko nema razumevanje ako ćemo se baviti samim sobom", upozorio je, podsetivši da je ovo već četvrti ili peti sastanak sa Vučićem, sa kojim je u prijateljskom ambijentu razgovarao o stabilnosti u regionu i o tome kako iz naših zemalja ljudi ne odlaze, već tu ostaju.

Vučić: Srbija je bila i biće uz RS

Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije nijednog sekunda neće izostajati, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje šta je Srbiju opredelilo da ne podrži referendum u RS.

"Nismo podržali tu odluku, ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način uticati na odluku da li će referenduma biti", rekao je premijer.

Rekao je da je Srbija po pitanju referenduma bila stavljena pred "svršen čin".

"Srbija je bila i biće uz Republiku Srpsku", istakao je Vučić i naglasio da iz stava Srbije o referendumu niko ne bi trebalo da izvlači zaključke o nekakvim podelama.

Mi, dodao je, znamo da će referenduma biti, mi smo postavljali stvari znajući da onaj ko je uvek uz RS to je Srbija, ali mi imamo mnogo stvari o kojima smo danas govorili.

Zbog toga, tvrdi, niko iz RS ne može da kaže ništa protiv nas, jer doneli smo odluku da se ne mešamo, da im ne određujemo šta će odlučiti.

"Odluku smo doneli ne samo da ne podržimo referendum, nego i da ne budemo protiv referenduma", objasnio je.

RS je imala više opcija, mnogo karata na koje je mogla da odigra i "to su naše taktičke razlike", naveo je Vučić dodajući da je on izneo nešto drugačije ideje pri poslednjem susretu s rukovodstvom RS, ali da sada treba videti šta je moguće uraditi u budućnosti.

"Samo sam hteo da o tome razgovaramo, a lično sam se rukovodio interesima srpskog naroda s obe strane Drine. Mislim da smo sve uradili na najbolji način i ne mislim da će se oni predomisliti", rekao je Vučić dodajući da ipak ne smatra da je to najvažnije pitanje jer, kako je primetio, taj dan mogu da slave "i ovako i onako".

Izrazio je nadu da sve u vezi s referendumom neće izazvati pogoršanje situacije niti eskalaciju koja bi ugrozila bezbednost u regionu, dodajući da će Srbija učiniti sve da očuva regionalni mir i stabilnost.

"Uvereni smo da RS i srpski narod neće nikoga napadati, ali nećemo dozvoliti nikome da napada RS", poručio je Vučić izrazivši nadu da nikome to neće pasti na pamet.

Kako je rekao, taktičke razlike između političara su uobičajene, ne znače ništa posebno, ali je zamolio da se ne širi panika o nekakvom nejedinstvu, jer, poručio je: "Radićemo sve drugo kao i do sada, to je naš posao i to ćemo činiti u budućnosti."

Poneli smo se odgovorno i ozbiljno, što znači da ne morate uvek da se ulagujete i dodvoravate sopstvenom narodu i onima koji bi da populističkim merama dovedu Srbiju do propasti, naveo je premijer, dodajući da će se za nekoliko dana ponovo sresti s vodećim ljudima RS i da će nastaviti da rade na zajedničkim projektima.

Istovremeno je konstatovao da smo sebe doveli u neverovatno defanzivnu situaciju, umesto da imamo mogućnost da celom svetu pokažemo kakve rezultate smo ostvarili.

"Odnosi s bošnjačkim liderima dobri, mada uz manje poverenja"

Premijer Srbije je izjavio da želi najbolje moguće odnose sa bošnjačkim predstavnicima u BiH, ali i ukazao da poverenje, iz više razloga, nije na najvišem nivou.

Vučić je rekao da želi da veruje da nedostatku poverenja nije sam doprineo. "Želim da verujem da nisam tome doprineo i da nisam kriv. I to ne samo ja, nego i Vlada. Radićemo na izgradnji boljih odnosa. Odnosi su, i zbog BiH i Republike Srpske, veoma, veoma važni", podvukao je premijer.

Vučić je naveo da on uglavnom ćuti i prećuti, primetivši da Muhamed Filipović "zna sve unapred", i onda promaši. "To je kad neko ima apriori stav", rekao je on.

Vučić je rekao da veruje da će za neki mesec već atmosfera biti drugačija.

"Verujem i da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Vučić ukazavši da takva situacija nije dobra ni za jednu stranu.

"Zbog ovoga smo bar 10 investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima. A imate manjak investicija u celoj Evropi. I tamo gde imaju rast, on je zasnovan na potrošnji ili je minimalan. A mi koji bismo mogli da budemo lokomotiva tog rasta, uspeli smo deo investitora da njima vratimo", rekao je premijer.

Vučić: Nije vreme Miloševića i Tadića

Na pitanje novinara zašto Srbija nije podržala referendum, Vučić je poručio da se zaboravi na priče o srpskom nejedinstvu "kojem bi se mnogi obradovali".

"Nije vreme u kojem je Milošević uvodio sankcije Karadžiću preko Drine, Tadić pisao negativne tekstove o Dodiku. Mi mislimo najbolje o Dodiku i ne moramo u svemu taktički da se slažemo, Srbija je bila i biće uz RS i to je naša obaveza i pravo", poručio je Vučić.

Dodao je da se time dičimo i poručio da svako ko pomisli da može da gazi RS mora da zna da je to nemoguće. "Nije ovo vreme podela na huškače i izdajnike" među Srbima i njihovim političkim liderima, istakao je.

Na pitanje šta je sa zahtevom Tužilaštva BiH u vezi s istragom protiv Dodika, Vučić je kratko odgovorio: "Srbija poštuje predsednika Milorada Dodika."

Vučić je ukazao da smo, u sadašnjoj fazi regionalne nestabilnosti i nesuglasica, sebe doveli u neverovatno defanzivnu situaciju, umesto da celom svetu pokažemo šta smo radili, kakve rezultate imamo.

Zbog toga kako su nas loše tretirali drugi, ali i međunarodna zajednica, mi smo došli u situaciju da se branimo od jutra do mraka – i Srbija i Srpska, izjavio je Vučić.

"Kada se branite, onda je pozicija teška, teža i drugačija. Ma koliko bila teža situacija danas nego juče, mi ćemo zajedno izaći iz te situacije i RS nijednog sekunda nećemo ostaviti na cedilu", poručio je Vučić.

Dodao je da misli kako nam je ponekad potrebno više koordinacije i mudrosti, pameti i lukavstva, svega onog što drugi narodi imaju napretek, ali nam zato, tvrdi, ne manjka jedinstvo i "zajedno ćemo sačuvati sve što je naše".

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog