Svijet

Sukobi na protestima u SAD, ima mrtvih

Jedna osoba je ubijena na protestima zbog policijskog ubistva Afroamerikanca u gradu Šarlot u američkoj državi Sjeverna Karolina.

Proglašeno je vanredno stanje. U sukobima policije i demonstranata povrijeđena su četiri policajca, a guverner Pet Mekrori je proglasio vanredno stanje i naložio angažovanje Nacionalne garde. 

Protesti su eskalirali drugu noć zaredom, a policija je gumenim mecima pucala na demonstrante i suzavcem pokušavala da ih rastjera. Šef policije u tom gradu Ker Putni potvrdio je smrt jedne osobe, ali nije saopštio njeno ime. 

Demonstracije su započele mirno, ali su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina demonstranata marširalo kroz grad. Demonstranti su se na velikoj raskrsnici sukobili s pripadnicima policije koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz ulicu. 

U tom trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a oni su bacali petarde na policajce. Navodi se i da su pojedini demonstranti pljačkali prodavnice. Protesti u Šarlotu počeli su u utorak, nakon smrti Kejta Lamonta Skota (43), za koju je odgovoran policajac Brentli Vinson, takođe crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Skot je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan. Vlasti nisu pustile snimak incidenta, ali je gradonačelnik rekao da će to učiniti. Lokalna policija navela je na Tviteru da je prvog dana protesta povrijeđeno oko 12 policajaca.

Izvor: 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog