Tema nedelje

Tema nedjelje: Referendum i dan poslije

Danas, kada je gotovo izvjesno da će se održati referendum o Danu Republike Srpske, pitali smo stručnjake da li se odluka Ustavnog suda BiH mora ispoštovati i kakve posljedice ovog referenduma oni očekuju, te kako bi se sam referendum mogao odraziti na položaj RS u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i međunarodnu zajednicu.

Politikolog Velizar Antić smatra da s obzirom na činjenicu da živimo u političkom sistemu na kakav smo pristali, moramo da poštujemo odluke svakog suda, jer nas na to obavezuje pravni sistem, te da bi bilo donekle neozbiljno nepoštovanje istog. 

„Ukoliko pogledamo BiH vidjećemo da je Ustavni sud osporio Dan RS i rekao da on nije u skladu sa Ustavom BiH, koji je ugrađen u Dejtonski mirovni sporazum. U suštini, ova odluka bi morala da se poštuje ukoliko želimo da budemo dio svijeta koji živi u nekom obliku demokratije, a čija je jedna od osnovnih karakteristika poštovanje pravila i procedura. Sa te tačke gledišta odluka Ustavnog suda BiH bi morala da se poštuje i svako protivljenje i osporavanje ove odluke dovodilo bi u pitanje sam ustavni aranžman i duboko bi potreslo celokupno društvo“, smatra Antić i dodaje da jedan od osnovnih postulata konsocijativne demokratije jeste postojanje sudske revizije, odnosno postojanje nekog oblika Ustavnog suda, jer je ova institucija je potrebna kao vrhovni autoritet u određenom smislu po mnogim pitanjima koja se tiču poštovanja Ustava.

S druge strane, Antić je stava da veliki problem leži u samoj strukturi Ustavnog suda BiH, jer njega pored domaćih sudija, čine i tri strane sudije, pa to unosi dodatnu komplikaciju.

„Međutim, sa druge strane veliki je problem u BiH što u samom Ustavnom sudu sede troje sudija koji nisu građani BiH. Na ovaj način oni uz podršku predstavnika samo jednog konstitutivnog naroda mogu da „preglasaju“ sudije iz druga dva konstitutivna naroda pa dolazimo do situacije da vrhovna i centralna institucija BiH, koja je zadužena za krajnju kontrolu i čuvanje Ustava, zavisi od volje sudija koji nisu građani BiH, samim tim se BiH udaljava od demokratske i građanske države i u suštini liči na neki oblik protektorata, odnosno neoprotektorata“, izjavio je on. 

On je zaključio da bi trebalo dopustiti održavanje referenduma kao izraza volje naroda (uz posebno pitanje procedura sprovođenja referenduma i kontrole istog), dok bi sa druge strane odluke Ustavnog suda morale biti obavezujuće jer su one ipak garant kakvog-takvog demokratskog funkcionisanja u BiH i poštovanja određenih procedura.

NS RS će preformulisati proslavu Dana Republike

Politički analitičar Radomir Nešković nedavno je za Blic kazao da će Srpska ići u promjenu Zakona o praznicima, ali tek nakon referenduma. Po njegovim riječima, tražio bi se način harmonizovanja zakona sa odlukom Ustavnog suda BiH.

“Nakon referenduma će zasijedati Narodna skupština RS i odlučiti kako da preformuliše proslavu Dana Republike. To bi stranci pihvatili, ali ne i ono što predlaže Mladen Ivanić, da se 9. januar slavi dan državnosti. To je kao da slavite dan mosta umjesto dana ćuprije, isto je i bilo bi guranje prsta u oko. Ne bi bio prihvaćen ni dan samostalnosti, jer 9-og januara nije RS proglašena samostalnom, nego je osnovana. Svi ostali scenariji ne rješavaju situaciju, samo je dalje komplikuju”, smatra Nešković.

Autor: Stefan Blagić

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog