Svijet

Republika: Presedan “Trepče” bio bi opasan po svjetsku ekonomiju

Pokušaj Prištine da nacionalizuje kombinat “Trepču” bi, ukoliko prođe, mogao ne samo da nanese štetu stabilnosti u regionu i proevropskoj vladi u Beogradu već i da destabilizuje svjetsku ekonomiju, ocjenjuje italijanski list “Republika”.

“To bi bilo kao kada bi, samo da navedemo primjer, u nekoj zemlji gde ‘Fijat-Krajsler’ posjeduje fabrike iznenada vlada te zemlje objavila da su ta postrojenja na njenoj teritoriji, dakle zbogom, gospodine Markone, od danas su naša.

Naravno, Beograd ne priznaje Kosovo, koje je postalo nezavisno nakon teškog rata protiv Miloševića. Ali ako jedan ovakav presedan prođe, šta će se dogoditi sa svjetskom ekonomijom?”, upozorava tiražni italijanski list. Republika navodi da nas istorija uči da na Balkanu i najmanja varnica može da izazove ozbiljne događaje, i konstatuje da ovaj “nečuveni” pokušaj preuzimanja “Trepče” ima taj potencijal.

“Trepča” je, kako navodi list, citirajući direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića, u nespornom vlasništvu srpskih povjerilaca, bilježi rast proizvodnje, a zbog poteza Prištine, koji je suprotan međunarodnom pravu, može da pretrpi veliku štetu. Kosovske vlasti su time, kako konstatuje italijanski list, zadale i težak udarac procesima koji stabilizuju region.

“Sadašnja situacija ne ide u prilog pomirenju u bivšoj Jugoslaviji. A ne pomaže ni naporima umjerenih političara kao što je Vučić: očigledno, kažu zapadni diplomatski izvori, potez Prištine navodi vodu na vodenicu Vučićevih protivnika”, navodi Republika. Republika, na kraju, postavlja pitanje zašto je EU, koja je u prošlosti na tenzije u regionu uvijek reagovala pozivima na umjerenost i kompromise, zaćutala u vezi sa kombinatom “Trepča”?

List konstatuje da ni problem nastao u dijalogu Beograda i Prištine o telekomunikacijama ni ovaj povodom “Trepče” ne mogu da se stave na teret Beograda i evrointegracija Srbije.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog