Region

Zbog straha od hapšenja hrvatski ministar otkazao posjetu Sarajevu

Na današnji sastanak ministara odbrane država članica Odbrambene saradnje centralne Evrope koji se održava u Sarajevu nieće doći ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, već njegov pomoćnik za odbrambenu politiku Nikola Brzica.

Krstičevićevo iznenadno otkazivanje zvanično planirane službene posjete Sarajevu, kako  navodi „Jutarnji list”, može se tumačiti kao politička poruka hrvatske vlade vlastima u BiH, ali i kao mjera opreza.

Odluku da ne ide u Sarajevo Krstičević je donio sedmi dan nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu i protiv njega zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995.

On, međutim, tvrdi da u otkazivanju njegovog putovanja u Sarajevo „nema ničeg alarmantnog” i da se „ne boji odlaska u Sarajevo”, te da je službeni put u BiH otkazao zbog razgovora o budžetu za sljedeću godinu. „U ovom trenutku razgovaramo o budžetu za sljedeću godinu. Ići ću u Sarajevo i ne bojim se odlaska u BiH. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim, ali mi je sada prioritet budžet. Moj pomoćnik Brzica će sve odraditi vrlo kvalitetno”, rekao je Krstičević.

Mediji u Hrvatskoj se pozivaju na neslužbene informacije i prenose kako je ministru odbrane preporuka da ne putuje u Sarajevo stigla od obavještajnih službi. „Na osnovu događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna bezbjednosno-obavještajna agencija i Bezbjednosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo, jer mu se ne može garantovati bezbjednost”, rekao je hrvatskim medijima izvor u Vladi Hrvatske.

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog