Tehnologija

Lanaco otvorio Tehnološki centar u Banjaluci - Kompanija planira zaposliti 50 radnika godišnje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i generalni menadžer kompanije Lanaco Nebojša Ninić juče su u Banjaluci svečano otvorili prvu pametnu zgradu u Srpskoj i BiH - Tehnološki centar Lanaco. Radojičić je rekao novinarima da Banjaluka može biti veoma zadovoljna što se u njemu nalazi sjedište najjače IT kompanije u BiH.

Lanaco je najjača kompanija u IT sektoru, koji je veoma zahtjevan i gdje ima puno konkurencije. Nije lako dospjeti na prvo mjesto i još teže ga je održati - smatra Radojičić.

Prema njegovim riječima, IT sektor predstavlja veliki potencijal za zapošljavanje u budućnosti, a interesovanje gradske uprave biće da se u narednom periodu poveća broj đaka koji će se i u srednjim školama i na fakultetima okretati ka IT tehnologijama, te da se kroz programe dokvalifikacije poveća broj onih koji mogu da nađu svoje radno mjesto u ovom sektoru.

Imamo namjeru da angažujemo dio neiskorištenih poslovnih prostora za mlade koji pokreću poslove koji su uglavnom u IT sektoru - pojasnio je Radojičić.

Generalni menadžer kompanije Lanaco Nebojša Ninić rekao je da ova kompanija proslavlja 25 godina poslovanja izgradnjom Tehnološkog centra - prve "pametne zgrade" u Republici Srpskoj, BiH, ali i regionu, tokom čije izgradnje se vodilo računa o principima energetske efikasnosti i ugodnom boravku zaposlenih.

Centar se prostire na 10.000 metara kvadatnih, dok je njegov kapacitet 600 zaposlenih, a svi procesi nadgledaju se upotrebom softvera posljednje generacije.

Ninić je dodao da trenutno zapošljava 280 radnika, dok u narednom periodu planira svake godine zaposliti dodatnih do 50 radnika.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak čestitala je kompaniji što je u svoj kompleks uključila i edukativni centar, jer mladi u BiH imaju ogroman potencijal.

U izgradnji centra korišćenjem namodernijih materijala značajno je umanjena potrošnja energije koja je verifikovana dobijanjem "A" sertifikata o energetskoj efikasnosti. Centar je opremljen najboljim svjetskim sigurnosnim rješenjima i ima sve ISO standarde koji su potrebni za ovakav tip objekta.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog