Nauka

Čak tri Hrvata na listi svjetskih genijalaca! (FOTO)

Istorija je obilježena uticajnim ljudima i genijalcima koji su promijenili svijet. Pojedinci kao Sokrat, Leonardo da Vinči, Albert Anštajn i Nikola Tesla imali su revolucionarne ideje koje su živjele i žive mnogo duže od samih genijalaca.

Sajt SuperScholar objavio je listu 30 genijalaca današnjice, koji su postigli sjajne rezultate u svijetu nauke, a zanimljivo je da su među njima i trojica Hrvata.

Naime, među planetarno priznatim naučnicima i ljudima sa natprosječnom inteligencijom, koji tek počinju ili još uvijek aktivno rade, našli su se hrvatski matematičari Mislav Predavec (50) i Ivan Ivec (41), te splitski istraživač i fizičar Nikola Poljak (35).

Mislav Predavec je hrvatski profesor matematike s prijavljenim IQ od 190.

"Uvijek sam osjetio da sam korak ispred ostalih. Kako se materijal u školi povećava, samo sam riješio probleme brže i bolje ", objasnio je Predavec.

Njegov mlađi kolega Ivan Ivec je matematičar i stručnjak za ispitivanje IQ-a koji je - prema World Genius direktoriju - IQ od 174. Ivec kaže da vremenska ograničenja za inteligentne testove koje psiholozi razvijaju nisu za svakoga.


"Naime, postoje inteligentni ljudi, sposobni za složene akcije i rješavanje složenih zadataka, iako je njihova brzina rješavanja niska" – stav je Ivan Ivec.

Najboalje plasirani Hrvat na listi genijalaca je istraživač i fizičar Nikola Poljak, koji ima IQ od 183 godina.


Poljak je pomoćnik istraživača i instruktor na fizikalnom odjeljenju Univerziteta u Zagrebu. Osim toga, on je pomoćni istraživač u CERN-u, koji radi na kolaborativnom Eksperimentu velikog ionskog sudara u Ženevi.

Kompletnu listu svjetskih genijalaca možete pregledati na www.superscholar.org.

 

Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog