Redakcijski komentar

Kome treba banjalučki 11. juli ?

„To što prepatriotski desničari mogu da uprskaju stvar to hiljade časnih istoričara i drugih intelektualaca ne mogu poslije da operu“, napisao je na svom Fejsbuk profilu naš bloger Danijel Mihić, komentarišući najavu skupa pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici", koji je zakazan za 11. jul u Banjaluci.

Bloger našeg portala, istinski rodoljub i patriota, dalje navodi da „skup podrške može da ima smisla na datum rođenja onome ko se podržava ili u ovom slučaju datum izručenja, presude i tako dalje, ali praviti skup podrške na godišnjicu početka višednevne likvidacije zarobljenih Bošnjaka, to je suludo i van svake pameti“.

I zaista, kome je trebao ovakav skup, na dan kada se obilježava godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici i ko će sa najavljenim okupljanjem bilo šta dobiti?

„Možemo razumjeti mentalnu konstrukciju prosječnog uber prepravoslavnog Srbina, ali ima li iko pametan u MUP-u Srpske da kaže - znate nije baš zgodno praviti takve skupove na ovakvu godišnjicu jer policija RS nije samo MUP Srba već i Bošnjaka koji su konstitutivni po Ustavu RS, a ovo je dan kada oni obilježavaju svoje stradanje", pa makar taj skup bio i maksimalno ispolitizovan i komercijalizovan“, objašnjava naš bloger, dodajući da se protiv takvih konstrukcija bori pameću i znanjem, a nikako inaćenjem.

U srpskom narodu već vijekovima postoje običaju da i sa zavađenim komšijom, kada je u žalosti, odeš i podijeliš bol. Da mu pokažeš da je poštovanje jače od bilo kakve mržnje ili sukoba, ali tu lekciju srpskog poštenja organizatori skupa u Banjaluci očigledno nisu naučili.

„I šta se sad desilo, ovim nevjerovatnim autogolom“, pita se Mihić, navodeći da će se skupom, koji ne podržava barem pola građana Banjaluke, a to je 100.000 ljudi, ponovo dići hajku na cijelu Republiku Srpsku.

„I odmah da bude jasno, to što su oni radili nama, to što oni nisu osuđivani, to što lažu i što negiraju naše žrtve ne opravdava i ne smije da motiviše nikog iz našeg naroda da se isto tako ponaša! Ovo je klasično kopanje jame samom sebi, ali nažalost i svim ljudima koji će medijskom propagandom kolektivno biti uvaljani u katran i perje“, poručuje Mihić.

Njegov stav, iznesen na Fejsbuk profilu, potpisuje i redakcija Frontala, koja više od osam godina pokušava da predstavi sve pozitivne stvari u Republici Srpskoj, a istovremeno i kritikuje anomalije u društvu u kojem živimo.

Zato se pitamo - kome i zašto treba skup u Banjaluci, baš 11. jula, na dan kada su oči čitavog svijeta uprte u Srebrenicu?


Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog