Intervju

Svetlana Cenić: Razmišljam o političkom angažmanu na narednim izborima

Svetlana Cenić, ekonomista i bivša ministarka finansija u Vladi Republike Srpske, u intervjuu za Frontal govori o ekonomskoj situaciji u zemlji, krivcima za krizu, perspektivama za razvoj, ali i mogućem političkom angažmanu na narednim izborima.

FRONTAL: Podrazumijeva se da ekonomisti realno gledaju na ekonomsku situaciju i da daju realnu sliku o tome šta čeka građane, preduzetnike ali i cijelu ekonomiju. Za razliku od analitičara, političari govore o investicijama, ulaganjima i boljem standardu. Kakva je zapravo po Vama trenutna ekonomska situacija i na entitetskom nivou, ali i u cijeloj BiH?

CENIĆ: Ekonomska slika BiH je loša, to svi vide, znaju i osećaju na svojoj koži i po svom novčaniku. Tu ne treba nikakav stručnjak da dijagnostikuje. Podsetiću da sam godinama upozoravala da je idustrijska osnova FBiH bolja i da će lakše preživeti, etiketirana sam kao loša Srpkinja. A govorim istinu. Možete li nabrojati u Republici Srpskoj firme snage  HIFA, ASA Prevent, AS Grupa i sličnih? Nema takvih. Nažalost, tek nam sledi suočavanje sa istinom, a to je da su dugovi veći nego što se prikazuju, situacija teža, a da će nekim sledećim političkim strukturama biti ostavljena takva glavobolja da je pitanje koliko je pametan onaj ko bi se zaletao da uzme vlast misleći da tu još ima šta da se uzme. Ponavljam mnogo puta rečeno, a vi proverite: kada su javne finansije u pitanju, BiH je među vodećima zemljama po prihodima izraženo procentualno u odnosu na BDP. Ali! Rashodovna strana je katastrofalna, posebno po strukturi potrošnje. 

FRONTAL: Koji su to negativni ekonomski pokazatelji situacije u Srpskoj, i ko je kriv za ekonomsku propast?

CENIĆ: Ako je pad prihoda poslovnog sektora u Republici Srpskoj  u 2016. u odnosu na 2015. godinu 3,5 milijarde (ili 14,82 odsto), šta to treba objašnjavati ili opisivati? I, naravno, za ekonomsku katastrofu krivi su kreatori ekonomskih politika i kreatori užasne političke klime, oni koji su grizli u korupciju i čija svrha poltičkog angažovanja je samo da nešto uzmu i ovajde se, po bilo koju cenu i po bilo čijim leđima.  

FRONTAL: Kakva je ekonomska budućnost naše zemlje, gdje je po Vama rješenje kako bismo se pomakli sa „mrtve tačke“?

CENIĆ: Da bi se pomakli s mrtve tačke, potrebne su generalno tri stvari: stabilno okruženje za privredu, manje korupcije (više vladavine prava) i uzdržavanje od politike „a komšiji crkne krava“. Samo da objasnim kod pojma stabilnog okruženja za privredu, da je propast eksperimentisati i menjati svaki čas, kao i onaj raspon od obećanja do realizacije. Vlast najavi jedno, privreda se pripremi, a onda ništa od toga i nastaje još veća šteta. Ko god novi dođe 2018. na vlast, mora uraditi i objaviti u svim medijima inventuru, ući u kancelariju sa već gotovim zakonskim rešenjima, a ne da se mesecima bave smenjivanjem starih i postavljanjem novih. 

FRONTAL: Hoćete li se politički angažovati na izborima 2018. godine, šta možemo očekivati?

CENIĆ: Ne znam, nisam još odlučila, a ne volim da drugi odlučuju u moje ime i objavljuju, a da me nisu ni pitali, nekakve informacije o tome da sa nekim osnivam ovu ili onu stranku. Kad odlučim i šta odlučim, sama ću obelodaniti.

A šta možemo očekivati? Pa, ako je sada takva navala pres-konferencija i saopštenja, takav verbalni rat i takva blokada da ličimo na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa, do izbora će biti ko živ, ko mrtav u opštoj besparici. Pomaci će se desiti i neke nove stranke će defintivno uzeti deo kolača ovim velikim, to je jasno. Biće povećih potresa na političkoj sceni i do izbora, biće i razdruživanja udruženih (gubitnike napušta svako, to je osnova političkog interesa), biće pokušaja da se kameleonski presvlače stvari u nove boje. Naravno, uz one već viđene: ja pravim sam sebi opoziciju, pa se broj otetih glasova suprotnoj strani množi sa prethodno utvrđenom cifrom. Možda se varam, ali po onome što vidim sada, ovi jači međunarodni igrači će napustiti uveliko politiku uticaja na uobičajeni način, već će više biti:  Eto sad tonite u vlastitoj septičkoj jami, pa da vas vidimo. Jer, jedna od konstanti je i ona javna svađa, a tajna servilnost prema međunarodnim. 

 
Autor: Danka Savić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog