Svijet

Techflier: BiH može postati balkanska Silicijska dolina

Američki časopis Techflier sa sjedištem na Wall Streetu napisao je članak i naveo razloge zašto bi Bosna i Hercegovina mogla postati sljedeća Silicijska dolina na Balkanu.

Ovaj časopisa je napisao kako bi mala evropska zemlja u obliku srca sa lijepim pejzažima uskoro mogla biti poznata i po svojim upečatljivim tehnološkim startup ekosistemima

"Nekoliko godina unazad smo pregledali neke od vodećih startupa u Bosni i Hercegovini za 2017. - to je bilo samo nekoliko mjeseci, a već je nova linija regionalnih tehnoloških igrača pokrenuta za 2018. godinu.Zbog rastuće ekonomije i visoko obrazovanog stanovništva, Bosna i Hercegovina ima posebno snažnu radnu snagu stručnjaka iz oblasti informatike i inžinjerstva. Radni programi su u porastu, a cyber-sigurnost, VR i ponuda za mobilne aplikacije su normalne među lokalnim startup-ovima", piše Techflier.

Kao devet razloga zašto bi BiH mogla biti sljedeća Silicijska dolina Techflier navodi: nisku stopu poreza, visok nivo edukacije, podršku vlade za privatni biznis i brzu i laku registraciju kompanija, pristupačnost drugim europskim destinacijama, besplatno zdravstvo, niski troškovi života i smještaja, povoljna radna snaga i višak visokoobrazovanih, nadarenih mladih profesionalaca.


Izvor: Akta.ba

Twitter
Anketa

Koliko je iskrena podrška Aleksandra Vučića Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog