Tehnologija

Kineska "Alibaba" želi logistički centar u Srbiji

Najveća kineska internet prodavnica, kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra, rekla je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Matićeva je istakla da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, već i robe koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

"Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za takav logistički centar", izjavila je Matićeva novinarima u Beogradu.

Ona je, uoči skupa "Informatički put svile za informacionu povezanost", na kome učestvuju predstavnici Srbije i Kine, kao i privrednici iz IT sektora, istakla da postoji mnogo prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija.

Zamjenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dvije zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

"Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mjere koje su preduzete dale su rezultate, pa je 2016. godine prihod bio dvije milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto", rekao je Vu.

Fokus skupa biće na četiri oblasti, a to su ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmjena tržišnih informacija, onlajn turizma i na razvoju pametnih gradova, gdje je Kina veoma uspešna.

Predstavnici srpskih firmi iz IT oblasti imaće priliku da se sretnu i razgovaraju sa kolegama iz 12 kineskih kompanija o načinu uspostavljanja saradnje.

 

Izvor: SRNA

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog