Frontal Blog Challenge

(Ne)ravnoteža teorije i prakse u obrazovanju

Koliko nam je istinski potrebno praktično znanje prilikom samog školovanja shvatimo to onog trenutka kada diplomiramo. Dobijemo tu diplomu i shvatimo da mi tek tada ništa ne znamo.


 

Zamislite, toliko godina obrazovanja iza nas, toliko potrošenog vremena, glava puna nekih definicija, a mi se osjećamo zbunjeno i beskorisno. A da ste stvarno beskorisni po drugi put se uvjerite na prvom razgovoru za posao. Dođete tako samouvjereni  na taj prvi razgovor za posao i sada očekujete nešto slično kao u školi, pitaće  vas neke definicije, jer zašto smo ih učili ako nam neće trebati. 

Mislite da to tako funkcioniše. Kako naivno od vas. Naravno da svakog poslodavca zanima da njegovo preduzeće uspješno funkcioniše, a za to mu svakako nećete pomoći vi, tako "beskorisno" puni znanja. Tješite se da nije vaš dan, nije vas taj dan pratila sreća ili možda da je bar mrvicu one teorije pratila praksa možda bi sve bilo drugačije. Možda? 

Ljuti ste. Znate da imate pravo na obrazovanje i da vam niko ne može to pravo uskratiti, a ipak se osjećate kao da vam je mnogo toga uskraćeno. Osjećate da nemate kontrolu nad svojim životom, izgubili ste ravnotežu. Pa, vrijeme je da tu ravnotežu konačno uspostavite.

Prestanite da kukate na neuređen sistem u državi, zaboravite sve one definicije za koje ste mislili da će vam trebati i naučite nešto novo, jer pravo na vašu ličnu promjenu niko vam ne može uskratiti. Počnite da sklapate vaš mozaik života, okrenite se modernom učenju i novim znanjima za kojima tržište rada vapi, iskoristite sve one neformalne vidove edukacije, vjerujte, mnogo ih je besplatnih. Budite spremni na promjenu, jer samo to je put ka ličnom razvoju i uspjehu. Iskoristite sve svoje fantastične talente, svaki čovjek ih ima mnogo samo zavisi  koliko brzo će ih otkriti i iskoristiti na pravi način.

,,Kad ja bijah malo dijete, kao dijete govorih, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljah; a kad postadoh čovjek odbacih djetinjstvo"

 

Autor: Marijana Gvozden

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Žene u politici u BiH - "kornjačini" koraci ka boljem položaju

Log out društvene mreže, uživajte u životu!

Šta (ni)je bitno u životu

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog