Tehnologija

Sarajevo Unlimited dopunio listu ključnih govornika

Među key note govornicima je i Mirza Cifrić, suosnivač i izvršni direktor jedne od najinovativnijih kompanija na svijetu, Veritas Genetics.

Mirza Cifrić - svjetski pionir i poduzetnik na polju prirodnih nauka dio je key note line-up postavke Drugog regionalnog foruma inovacija – Sarajevo Unlimited, potvrđeno je iz Poduzetničkog i inovacionog centra Networks, organizatora Foruma.  Osim Cifrića, već ranije su objavljena imena svjetski poznatih i priznatih predavača: poduzetnica koja nosi epitet najpametnije žene ikada -  Anne – Marie Imafidion, kraljica poljskog start up ekosistema - Julia Krysztofiak, te Venture partner pri najvećem svjetskom fondu za početni startup kapital - „500 STARTUPS“, Marvin Liao.

Mirza Cifrić, rođeni Tuzlak, suosnivač je i izvršni direktor jedne od najinovativnijih kompanija na svijetu, Veritas Genetics, te jedan od preduzetnika - pionira na polju prirodnih nauka. Njegova Veritas Genetics kompanija proglašena jednom od 50 MIT Tech Review najinovativnijh na svijetu, a taj revolucionarni pristup tretira DNA kao silikonski čip 21. vijeka, koji već danas fundamentalno utiče na sve aspekte života, te industrija zdravstva, prehrane, energije i inžinjeringa. Procjenjuje se da će DNA revolucija koju predvodi upravo Mirza Cifrić sa svojom ekipom omogućiti da se kodiraju aplikacije koje će moći izliječiti nasljedne bolesti poput cistične fibroze, a nova oblast kojom se bave se zove sintetička biologija. Mirza će imati svoje obraćanje na forumu Sarajevo Unlimited, 4. novembra u 9:40 sati na Main Stageu Doma Mladih.


Anne-Marie Imafidion je poznata i kao čudo od djeteta koje je postiglo dvije diplome sa prestižnih svjetskih univerziteta sa obje strane Atlantika. Uzoran je primjer aktivne ambasadorke zastupljenosti žena u STEM naukama (Science, Technology, Engineering and Maths) kako kroz svoj rad ali i kroz mnogobrojne kampanje i osvojena priznanja. Sa samo 11 godina je, kao najmlađa djevojčica ikad, položila GCSEs testove, primila stipendiju na John Hopkinsu da sa samo 13 godina studira matematiku, a magistarski rad iz matematike i informatike na Oxfordu odbranila je sa nepunih 20 godina. Ove godine je imenovana za sedmu (7) najuticajniju ženu u IT sektoru u 2017. godini. Karijeru je razvijala u svjetski poznatim kompanijama poput Goldman Sachsa, Hewlett’Packarda, Deutsche Bank i Lehman Brothersa. Impresivno je napomenuti da joj je sa 27 godina od Kraljice Elizabete II uručena počasna nagrada Member of the Order of the British Empire (MBE).


Julia Krysztofiak je suosnivačica Blackbox.vc, kalifornijskog startup akceleratora. Strast prema poduzetništvu, osim kroz sopstvene poduhvate, ispoljava tako što povezuje poduzetnike širom svijeta sa investitorima, mentorima i tržišnim partnerima u Silicijskoj Dolini. Više od osam godina intenzivnog iskustva u startup svijetu prikupila je u Kaliforniji I Švicarskoj. Njen najuspješniji i najpoznatiji startup je modna kompanija svjetskog glas “Wellfitting”, brenda koji se proizvodi u Poljskoj. Start-up Poland je najpozitivnija priča poljskog startup ekosistema, koja povezuje lokalne startupe direktno sa Google-om, Ericsson-om, Microsoft-om, ING Bankom, Boston Consulting Group, te poljskim Ministarstvom za Vanjske odnose.


Marvin Liao stekao je svjetsko iskustvo u regionalnom i svjetskom menadžmentu u azijskim, europskim, Latino – američkim i američkim kompanijama prije nego što je postao partner u 500 STARTUPS - najvećem svjetskom fond za početni startup capital. 500 STARTUPS sa sjedištem u Silicijskoj dolini raspolaže sa više 390 miliona američkih dolara glavnog kapitala u četiri fonda i 13 mikrofondova. Investirali su u više od 1800 startupa širom svijeta od početka 2010 godine. Gradeći desetogodišnju karijeru u Yahoo! Inc, Liao je stekao ogromno iskustvo u prodaji, razvoju biznisa, operacijama i marketingu. Trenutno radi sa najuzbudljivijim i najperspektivnijim startupima širom svijeta kroz SF/SV akceleratore. Marvin uvijek ističe da bez pravih alata za mjerenje učinka jednog startupa, uspjeh nije moguć, te rado mentoriše i startupe iz naše regije. 


Sarajevo Unlimited Forum će kroz aktivnosti na šest lokacija (Dom mladih, Kino Meeting Point, Vijećnica, Mikser House, Networks i Hotel Malak Regency), sa 3000 učesnika, preko 70 govornika iz cijelog svijeta, 50 odabranih startupa iz BiH i regije, četiri keynote govornika, 6 panel diskusija, sajam poduzetništva i inovacija, umjetničke performanse, hackatone i radionice i ove godine promovisati Sarajevo kao grad talenata i inovacija. 

Podršku ovogodišnjem Sarajevo Unlimited-u su pružili partneri iz osam zemalja u regionu te zvanični partneri foruma: Vlada Švicarske sa projektima YEP, Market Makers i Prilika Plus, te m:tel, Logosoft i Raiffeisen banka, uz podršku UNDP, Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo i Vijeća ministara. Sponzori foruma su EYOF 2019, PwC, Microsoft, FIC, GIZ, Ambasada Poljske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Bugarske u Bosni i Hercegovini, JP Sarajevo, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, Bit Alijansa, Ministry of Programming, Mistral, Authority Partner, Klika, Link Group, SHL, SEEYN, South Central Ventures, Mibo Komunikacije, ASA Prevent, Gazzda, Adriatic Group, Bisnode, App Impact, Hotel Malak Regency, zvanična avio kompanija foruma Qatar Airways, kao i prijatelji foruma FotoArt, JP Elektroprivreda BiH, Kino Meeting Point, Metromedia Group, Samas, Evropska noć istraživača, Fan Ferhatović, te inovacijski partneri British Council i Play UK. Medijski partneri Al Jazeera Balkans, BHT1, Pink BH, klix.ba, Oslobođenje, Business magazin, Akta.ba, Poslovne novine, Radio Antena, Netokracija, Racunalo.com, Startit, Sarajevo Times, FBL.ba i FBL magazin, Narod.ba, vidiovo, SARAJEVO NAVIGATOR i Digitalizuj.me. 

PR partner foruma je agencija Prime Communications.

Više informacija o forumu, učesnicima i sadržajima, te načinu kako učestvovati, dostupno je na zvaničnoj web stranici: http://weareunlimited.ba kao i na nalozima Foruma na društvenim mrežama: Facebook stranici Sarajevo Unlimited, Instagram nalogu unlimitedbih i Twitter nalogu @UnlimitedBiH. Zvanični hashtagovi Foruma su #weareunlimited #sarajevounlimited.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog