Da li znate?

Šta kriju gradske i opštinske uprave u Srpskoj?

Šta kriju gradske/opštinske uprave u gradovima i opštinama Republike Srpske?! Da nije sve javno i transparentno ni onda kada se pozivamo na Zakon o slobodi pristupa informacijama, govori činjenica da se najčešće ovakvi zahtjevi ignorišu od strane službenika.

U toku naših istraživanja, koje je obuhvatalo 57 opština i 6 gradova u Republici Srpskoj kao i Brčko distrikt, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, zahtijevali smo da nam se dostave podaci o broju zaposlenih u opštinskim/gradskim upravama u 2015. i 2016. godini, broju novozaposlenih radnika, broju objavljenih konkursa i poštovanja konkursne procedure, sistematizaciji radnih mjesta te broju potpisanih ugovora po raznim osnovama , ali odgovore  niti nakon tri mjeseca od mnogih nismo dobili.

Gradovi koji su nam odgovorili na naš upitnik su Bijeljina, Trebinje, Zvornik, Istočno Sarajevo i Brčko distrikt, a od opština Brod, Bratunac, Teslić, Čelinac, Derventa, Donji Žabar, Foča, Gacko, Gradiška, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Kalinovik, Laktaši, Ljubinje, Milići, Novo Goražde, Oštra Luka, Novi Grad, Petrovo, Prnjavor, Sokolac, Srbac, Srebrenica, Šamac, Šekovići, Šipovo, Ugljevik i Zvornik.

Uprkos velikom birokratskom aparatu u većinih ovih opština i gradova, odgovorili su u zakonskom roku te dali detaljno pojašnjenje za tražene podatke. Kao na primjer, opština Milići koji su detaljno obrazložili čak i razloge smanjena broja zaposlenih, ponaosob za svakog, od toga ko je otišao u penziju, ko je ostvario pravo na invalidsku penziju, ko je proglašen viškom a ko je premješten iz opštinske uprave u drugu organizaciju.

Gradovi/opštine koji nam niti nakon nekoliko mejlova, telefonskih poziva, nisu odgovorili su: Banjaluka, Bileća, Berkovići, Čajniče, Doboj, Han Pijesak, Istočni Mostar, Istočno Novo Sarajevo, Jezero, Kneževo, Kostajnica, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Modriča, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Pale, Pelagićevo, Drinić, Osmaci, Ribnik, Rogatica, Rudo, Trnovo, Višegrad, Vlasenica, Vukosavljei Stanari.

Državni službenik je obavezan pružiti javnosti sve potrebne informacije o obavljenim poslovima i traženim podacima, što se u našem slučaju nije dogodilo. Da li je razlog tome što ove opštine/gradovi pokušavaju da sakriju višak radnika i razne manipulacije o bahatom izbornom zapošljavanju, ili ipak razlog ne odgovaranja leži u tomo što pored ogromnog birokratskog aparata i viška radnika, nema ko da odgovorno i stručno obavlja poslove u upravama. Jer ipak, izborno zapošljavanje podrazumijeva zapošljavanje politički podobnih a ne sposobnih radnika. Koliko su sposobni i odgovorni, upravo govori  to što svi nijemo ćute i ne rade svoj posao.


 

Frontal







Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog