Banja Luka

Savjetnica Rapo posjetila povratničko naselje Stranjane kod Banja Luke

Savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica republike Srpske Marija Rapo posjetila je danas hrvatsko povratničko selo Stranjane gdje je u punom jeku izgradnja kuće povratnika Borislava Blaževića, koja se gradi u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF).

Pored ove kuće na području Banja Luke će se u okviru SAF-a graditi još tri kuće za hrvatske povratničke porodice ukupne vrijednosti 112.000 maraka.

“Veoma sam radosna i dirnuta, kada sam vidjela gđu Blažević kako sa osmijehom na licu priprema svečani ručak povodom pokrivanja kuće. Ona je na ovaj način u ovim blagdanskim danima najavila jedan novi početak za njenu porodicu u njihovoj novoj kući”, istakla je Rapo.

Izgradnja kuće je počela poslije dužeg čekanja zbog određenih administrativnih poteškoća, iako u nepovoljnim vremenskim uslovima izvođači radova marljivo i uporno rade kako bi se Blaževići što prije uselili u svoj novi dom. Radost sa porodicom Blažević su podijelili i predstavnici Ministarstva, njihove komšije, povratnici iz Stranjana i njihov čuveni i poštovani dr. fra Velimir.

“Ovaj trenutak je teško riječima opisati, gledati kako se pred tvojim očima niče novi dom je stvarno poseban osjećaj. Imam potrebu da se ispred svoje porodice posebno zahvalim ministru Davoru Čordašu i Ministarstvu na čijem je čelu, na svoj pomoći i  podršci koju su nam pružili, da bi dobili svoj dom”, rekla je povratnica LJilja Blažević, čiji se dom gradi.

Projekat SAF finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu 15 miliona dolara namijenjenog BiH za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica u mjestu prijeratnog boravka. 

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske će, kao implementator, u okviru ovog projekta pružiti pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području Republike Srpske za 111 porodica, a na području Federacije BiH za 263 porodice. 

Ukupna planirana vrijednost izgradnje pomenute 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog