Banja Luka

Večeras Svetosavski bal u Banjaluci

Treći Svetosavski bal biće održan veečras u Banskom dvoru u Banjaluci.

Svetosavskom balu prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, najavljeno je iz resornog ministarstva. 

Milenko Dulić, predsjednik Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Sveti Sava", koje je organizator manifestacije, rekao je Srni da će u programu učestvovati i KUD "Veselin Masleša", Plesni studio "Bolero", Pjevačka grupa "Zvuci s kamena" iz Novog Sada, te solisti Maja Tatić, Valentina Milekić, Marko Cvijić, Bojan Čikić i Borko Milošević. 

"Biće izvedene tradicionalne pjesme i igre, a svi gosti su učesnici u programu", istakao je Dulić i dodao da je program koncipiran tako da će se smjenjivati koreografske tačke gradskih igara i starogradske pjesme koje će izvoditi solisti. 

On je naglasio da će fokus biti na plesu jer je želja da što više prisutnih zapleše i da se tako slavi ime prosvjetitelja Svetog Save. 

Prema njegovim riječima, program će početi himnom Svetom Savi u izvođenju Ženske pjevačke grupe KUD-a "Sveti Savo", uz klavirsku pratnju Željke Jovanić. 

Dulić je rekao da će članovi Folklornog ansambla KUD-a "Sveti Savo" izvesti "Gradsku igru Bojarka", kolo "Sarajevska", "Djevojačko kolo" i igru "Srpkinja", dok će članovi Folklornog ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" izvesti "Oficirsko kolo". 

Posjetioci će čuti starogradske pjesme "Tiho noći moje zlato spava" u izvođenju soliste Marka Cvijića, "Blijedi mjesec" u izvođenju Maje Tatić, "Jesenje lišće" i "Donesi vina krčmarice" u izvođenju soliste Bojana Čikića. 

Prisutni će moći da čuju i muziku iz filma "Montevideo", numeru "Pukni zoro" izvešće solista Borko Milošević, a pjevačka grupa "Zvuci s kamena" iz Novog Sada izvešće splet rodoljubivih pjesama iz Prvog svjetskog rata. 

Dulić je istakao da su na ideju za organizovanje ove manifestacije u Banjaluci došli jer njihov ansambl nosi ime prosvjetitelja Svetog Save. 

"Osim čuvanja tradicije kroz postavke koreografija i običaja proširili smo naše djelovanje i sa velikim entuzijazmom prije tri godine započeli organizaciju Svetosavskog bala", rekao je Dulić i dodao da je programski sadržaj ove manifestacije potpuno drugačiji od svih manifestacija kulture koje se održavaju u Banjaluci. 

Dulić je dodao da je ulaz na Svetosavski bal slobodan, ali da zbog kapaciteta dvorane balu mogu prisustvovati samo gosti sa pozivnicama, koje su mogle da se preuzmu na portirnici Banskog dvora. 

Grad Banjaluka je pokrovitelj trećeg Svetosavskog bala, koji će početi u 19.00 časova. 

 

Izvor: srna
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog