Banja Luka

Astronautkinja NASE Marša Ajvins održala predavanje u Banjaluci

Marša Ajvins (Marsha Ivins), astronautkinja NASE u penziji, održala je danas predavanje u Američkom kutku u Banjaluci o letovima u svemir, uz projekciju fotografija i videa snimljenih tokom istraživanja.

Ona je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su učestvovale u svemirskim misijama a prvi put u svemir poletjela je 1990. godine.


U razdoblju od 11 godina učestvovala je na 5 letova američkog svemirskog broda, boraveći ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njezin najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Na današnjem predavanju govorila je o vremenu koje je provela u međunarodnim svemirskim stanicama, naučnim eksperimentima koji su vršeni u svemiru, istoriji i budućnosti čovjekovog putovanja u svemir. 

Prisutni su mogli čuti i priče o načinu spavanja u vrećama pričvršćenim za plafon ili pod, o načinu jedenja, suvoj hrani koju je nophodno natopiti vodom kako ne bi odletjela, te ostalim aspektima života u bestežinskom stanju.


Marša je navela i da astronauti vježbaju dva sata dnevno a odnedavno uzgajaju i cvijeće. Posebno interesantan podatak je bio da se urin astronauta filtrira i od njega se dobija pitka voda koja se ponovo konzumira a sav otpad i smeće vraćaju sa sobom na Zemlju.

Na pitanje o postajanju vanzemaljaca, Marša je odgovorila da ih ona nije vidjela.

 

Autor: Danka Savić

 

 


 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog