Banja Luka

Pisma čitalaca: Mještani banjalučke mjesne zajednice Nova varoš brane zelene površine

Građani banjalučke mjesne zajednice Nove varoš su se spontano okupili u incijativu za odbranu zelenih površina u svom naselju, nakon što su saznali da je novim Nacrtom regulacionog plana za interpolaciju objekata od društvenih sadržaja na području Grada Banja Luka planirana izgradnja petospratnog stambeno-poslovnog objekta na lokaciji na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

„Pristup dokumentaciji kao i bilo kakva informacija o izmjeni Nacrta plana za ovu lokaciju nam nije bila dostupna od početka javnog uvida, odnosno od 14.5., nego tek od 30.5. i to na „pritisak“ mještana naselja. Ovime nije ispoštovana zakonska procedura za uvid u potrebnu dokumentaciju u ovom procesu, a ni prostorije mjesne zajednice Nova varoš nisu bile otvorene u toku radnog vremena,“ rekla je Milada Šukalo, jedan od pokretača ove inicijative.

Sve ove prepreke nisu onemogućile vrlo brzo i efikasno djelovanje mještana naselja Nova Varoš, te su čitavom problemu pristupili ozbiljno, koristeći sve mehanizme učešća javnosti u procesu donošenja odluka kako bi zaustavili bilo kakvu gradnju na ovoj lokaciji. 

„Za samo par dana smo se organizovali i od „vrata do vrata“ informisali naše komšije. U samo 5 dana ispred mještana Nove varoši prema Gradskoj upravi Grada Banja Luka otišlo je na stotine primjedbi na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana, čime smo pokazali svoju ozbiljnost u namjeni da zaštitimo naše naselje od projekata koji nemaju apsolutno nikakav društveni, nego isključivo ličnih interes raznih privatnih investitora,“ dodala je Šukalo.

Nakon prvih aktivnosti građanske inicijative i Savjet mjesne zajednice Nova varoš je iskazao mišljenje i jednoglasno stao uz svoje građane. 


Javni uvid traje do 15.6., a pored lokacije u naselju Nova varoš, Nacrt regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području Grada Banjaluke, obuhvata još 6 lokacija, te predstavnici  građanske inicijative Nova varoš pozivaju ostale građane Banjaluke da pogledaju Nacrt plana u svojim mjesnim zajednicama i koristeći omogućene zakonske mehanizme, daju svoje mišljenje, komentare i primjedbe na ovaj Regulacioni plan. 

 

 Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog