Svijet

Američki Nutanix kupio IT kompaniju Frame iz Srbije

Frame je jedna od onih kompanija čiji smo razvoj pratili od početka.

Nakon tri runde investicije od kojih je poslednja bila ona od Microsofta koji je u američko-srpsku kompaniju investirao 16 miliona dolara, CEO i osnivač kompanije Nikola Božinović saopštio je da je kompanija postigla dogovor o prodaji sa američkim Nutanixom za do sada nepoznatu cifru (ali se pretpostavlja da je najveća u istoriji domaćih akvizicija).

Zašto akvizicija, zašto sada?

U saopštenju koje je Nikola objavio, navodi se da su obe kompanije htele da podele lepe vesti sa svojim korisnicima i pre nego što je prodaja finalizovana. Razlog tome jeste uzajamna strast prema budućnosti cloud servisa i potencijal zajedničkog rada na novim i postojećim proizvodima. Kako saznajemo, ovo nije acquihire već akvizicija kompanije:

Nutanix je jedinstvena firma, dovoljno velika da ima puno resursa, ali operišu kao agilni startap. Možda su najbrže rastuća enterprise kompanija ikada (brži i od VMware-a). Potencijal za rast firme je ogroman. Neke druge kompanije sa kojima smo imali dobru saradnju i odnose su mnogo veće od Nutanix-a, ali sa relativno manjim prostorom za rast.

Kao jedan od ključnih faktora za akviziciju, Božinović navodi kulturu Nutanixa i tržišnu poziciju kompanije koja je osnovana 2009. godine, a koja se bavi implementacijom enterprise sistema, a koja je u septembru 2016. godine izašla na berzu, te danas vredi približno 10 milijardi dolara. Nikola dodaje:

Kada sam upoznao Diraža Pandeja, CEO-a i osnivača Nutanixa, trebalo mi je svega 10 minuta da shvatim da je napravio nešto zaista posebno. Kroz stotine i stotine sastanaka sa korisnicima, vendorima i partnerima, Diraž je bio prvi čiji su me vizija, fokus i odmerenost ostavili bez teksta.

Bilo je sjajno videti sličnosti između proizvoda još za vreme prvih razgovora sa Nutanixom. Veliku ulogu igralo je i priznanje da obe kompanije kreiraju proizvode koji u fokusu imaju krajnje korisnike i lakoću korišćenja. U tom trenutku, znali smo da je Nutanix pravi partner za nas.

Veliki planovi za kancelarije u Srbiji

Na pitanje Netokracije kako će se akvizicija Framea odraziti na kancelarije ove kompanije u Srbiji, tačnije u Beogradu i Nišu, Božinović kaže da postoji neverovatna posvećenost ka srpskom delu Framea, kao i da organizacija ima velike planove za tim koji će u budućnosti biti deo Nutanixa. U planu su nova zapošljavanja i proširenje postojećih kapaciteta.

Cilj nam je da pomerimo sve standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije.

Ja nastavljam da vodim sve što smo do sada radili, samo pod okriljem veće firme, verovatno kao Vice President ili General Manager. Izuzetno sam uzbuđen oko bliske saradnje sa Diražom, a sam proizvod će se u budućnosti zvati Nutanix Frame, dakle ostaje ceo Frame brend. Nastavljamo kao samostalan business unit unutar Nutanixa, bez nekih promena i lomova, samo sa više resursa i sa pristupom globalnom tržištu.

 

Izvor: netokracija.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog