Muzika i film

Najljepšu grčku ljubavnu pjesmu napisao srpski vojnik sa Solunskog fronta (VIDEO)

Tokom boravka na ostrvu Krf, za vrijeme velikih patnji srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, nastala je i jedna od najljepših grčkih ljubavnih pjesama „Mi mou thimonis matia mou“.

Kao što je već dobro poznato Krf je u to vrijeme bio utočište srpskim vojnicima, a o prijateljskom odnosu i dočeku lokalnih mještana prema srpskoj vojsci zna se mnogo.

Poznato je i to da su se u to vrijeme mnogi srpski vojnici ženili mještankama. Vlasnik hotela „Bela Venecija“ na Krfu u kome je bila smještena srpska vlada, udao je sve tri ćerke za Srbe. Među onima koji su svoju ljubav pronašli na Krfu bio je i budući ministar spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Cincar Marković.

Ipak, nisu sve ljubavi bile srećne. Upravo jedna takva romansa- velika, a fatalna, opjevana je u divnoj grčkoj pjesmi „Ne ljuti se na mene, oko moje“. 

U tim vremenima stradanja i nesreće rodila se ljubav između Grkinje i jednog srpskog vojnika. I kako to biva sa velikim ljubavima u vihoru rata, i ova je imala bolno iskustvo. Mladić je otišao na Solunski front, a djevojka ostala da se nada i čeka voljenog i njegova pisma.

Srpski mladić je svoju čežnju za dragom i konačnom slobodom liječio pišući upravo ove stihove. Poslije povlačenja srpske vojske sa Krfa i prebacivanja na Solunski front, krećući ka konačnom oslobođenju Srbije, srpski vojnik je poklonio ove riječi Krfljanki Hondrojanis Haruli, koja ih je kasnije, uz malu prepravku, pretvorila u pjesmu.

Pjesma je i danas simbol neraskidivih veza koje postoje između Krfljana i Srba, a uzeta je i kao himna grčko-srpskog prijateljstva. Pjesma je pretrpjela male prepravke, pa je verziju koju je zapisala Eftihija Papagijanopulos čuo i poznati grčki kompozitor Dimitris Kugiumcis, koji ju je obradio i za nju napisao muziku, a jedna od najljepših izvedbi djelo je Jorgosa Dalarasa.

NJen prijevod na srpski glasi ovako:

Ne ljuti se na mene, oko moje

Ne ljuti se na mene, oko moje,

što u tuđinu odlazim

ptica ću postati

i ponovo ću tebi doći

Otvori prozor,

plavi bosiljku moj,

i slatkim osmijehom

poželi mi laku noć

Ne ljuti se na mene, oko moje,

što ću te sada napustiti

i dođi nakratko, da te vidim

da se od tebe oprostim.

Otvori prozor,

plavi bosiljku moj,

i slatkim osmijehom

poželi mi laku noć.


Izvor: Sputnik/Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog