Zdravlje

Recept najdugovječnijeg naroda – mediteranska hrana i porodica

Španija će do 2040. godine prestići Japan i popeti se na tron tabele očekivanog životnog vijeka, navodi se u novom istraživanju Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja u Sijetlu. Španci će za malo više od dvije decenije dostići prosječni životni vijek od 85,8 godina, dok će u Japanu on biti 85,7.

Španska tajna dugovječnog života sastoji se iz tri stvari – mediteranske ishrane, njegovanja porodičnih veza i uređenom, besplatnog sistema zdravstvene zaštite koji je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sedmi na svijetu.

Novinari Gardijana su u Madridu zaustavili ženu koja je izgledala kao da je bila u kasnim pedesetim, a imala je 75.

„To je maslinovo ulje, povrće, voće, riba, ne previše mesa, malo piva i vina. O da, i treba da uživate u životu, prijateljima i, prije svega, u svojoj porodici“, odgovorila je na pitanje u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda.

Antonio Abelan iz istraživačke grupe za starenje u španskom Nacionalnom istraživačkom vijeću rekao je da su rezultati istraživanja u skladu sa priznatim trendom i da se životni vijek u Španiji približava vrhunskim zemljama poput Japana.

„Sigurno da je mediteranska ishrana odigrala veliku ulogu u tome, ali ključni su i društveni i porodični odnosi. Kao i druge mediteranske zemlje, Španija zaista vrednuje to porodično bogatstvo – veze i bliskost u porodici. To nije jedina niti najvažnija stvar, ali mislim da na neki način može da objasni razlike između Španije i drugih zemalja. To je bonus. Ako živite bolje, na kraju ćete živjeti duže“, istakao je Abelan.

Na listi najdugovečnijih nacija poslije Španije i Japana, na trećem mjestu našao se Singapur (85,4 godine). Potom slijede Portugalija i Italija (84,5 godina), Izrael (84,4), Francuska (84,3), Luksemburg i Australija (84,1 godina).

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog