Svijet

Kompanija "Tesla" dobila novog predsjednika

Kompanija za proizvodnju električnih automobila "Tesla" imenovala je Robin Denholm za predsjednika Upravnog odbora, umjesto osnivača firme Ilona Maska, koji ostaje na poziciji direktora.

Mask je pristao da odustane od položaja predsjednika prošlog mjeseca da bi se riješio spor povodom navoda da je počinio prevaru. Optužbe su stigle iz američkih regulatornih tijela. 

U skladu sa dogovorom, "Tesla" dobija nezavisnog predsjednika Upravnog odbora, uz ostale kazne, prenosi Bi-Bi-Si. 

Denholmova je bila direktor u Upravnom odboru od avgusta 2014. godine. U januaru 2017. imenovana je i za šefa finansija u australijskom telekomu "Telstra". 

Kompanija je prošla kroz nekoliko teških mjeseci, poslije Maskovih komenatra na društvenim mrežama početkom avgusta o navodno postignutom dogovoru o privatizaciji "Tesle". 

Poslije tih komentara, vrijednost akcija kompanije naglo je skočila, a Mask je nekoliko sedmica kasnije rekao da odustaje od plana zbog odgovora koji je dobio od investitora. 

Američke vlasti tužile su Maska zbog obmanjivanja investitora, pa "Tesla" i Mask moraju da plate po 20 miliona dolara. Od Maska je zatraženo da se povuče sa predsjedničke pozicije u kompaniji u periodu od tri godine.

 

Izvor: bbc

Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog