Tehnologija

Posljednji krik vještačke inteligencije: Virutelni voditelj

Kineska državna novinska agencija Sinhua predstavila je prvog virtuelnog televizijskog voditelja napravljenog od digitalnih elemenata sa sintetizovanim glasom, izrazima lica i pokretima identičnim čovečijim, koji može samostalno da reaguje na video snimke u direktnom prijenosu i da čita tekstove.

"Posljednji krik vještačke inteligencije" Sinhua je predstavila zajedno sa kompanijom koja se bavi internet pretraživačima, Sogou.com, na petoj svjetskoj konferenciji o internetu u provinciji Džeđijang.

Prvi prezenteri kao produkti vještačke inteligencije pojavljivaće se na različitim Sinhuinim kanalima, prije svega na programima na engleskom i kineskom jeziku, kao i na velikoj kineskoj društvenoj mreži WeChat ili, pak, na web stranici televizijskog kanala kineske novinske agencije.

Virtuelni voditelj od sada punopravni član tima agencije Sinhua, može da radi 24 sata bez prekida, sedam dana u nedjelji.

Stvoren prema stvarnom voditelju

Dizajniran je da oponaša ljudski glas, izraze lica i pokrete. 

- Virtualni voditelj sam uči iz videa emitovanih uživo i može pročitati tekst prirodno kao i profesionalni voditelj vijesti - poručili su iz kineske državne agencije.

Njegov lik je stvoren prema stvarnom voditelju agencije "Xinhua", koji se zove Zang Zao (Zhang Zhao). 

- Radiću bez prestanka kako bih vas informirao dok se tekst neprekidno ubacuje u moj sistem - izjavio je virtualni voditelj u prezentacijskom videu.

Uz virtualnog voditelja za vijesti na engleskom stvoren je i jedan za čitanje vijesti na kineskom. 

 

 

 

Izvor: avaz
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog