Intervju

Neira Dizdarević za Frontal: Ova zemlja može, i mora bolje!

Neira Dizdarević, najaktivnija zastupnica u prošlom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo, kao kandidatkinja Naše stranke još jednim mandatom u ovom zakonodavnom tijelu nagrađena je od strane birača.

Za Frontal, Dizdarevićeva je između ostalog govorila i o položaju žena u politici, diskriminaciji djece sa poteškoćama u razvoju, ali i pregovorima o uspostavi vlasti koji se vode u Kantonu Sarajevo.  

FRONTAL: Gospođo Dizdarević, prije svega čestitke na još jednom mandatu u Skupštini Kantona Sarajevo. U prošlom sazivu Skupštine KS bili ste najaktivnija zastupnica što su na minulim Opštim izborima građani očigledno prepoznali i nagradili. Šta od Vas možemo očekivati u naredne četiri godine?

DIZDAREVIĆ: Hvala na čestitkama. Protekle četiri godine su zaista bile neprocjenjivo iskustvo za mene, i da - prema zvaničnoj skupštinskoj statistici, i unatoč činjenici da sam u toku mandata koristila porodiljno odsustvo, proglašena sam najjaktivnijom zastupnicom u mandatnom periodu 2014-2018, po broju pokrenutih zastupničkih pitanja i inicijativa. I u naredne četiri godine imam tu čast, ali i odgovornost, da opravdam povjerenje građana i da budem njihov glas u skupštinskim klupama. I u narednom mandatu ću biti na raspolaganju našim sugrađanima, za svaku dobru inicijativu, sugestiju, ali i kritiku, kako bismo unaprijedili kvalitet života u našem kantonu i našu svakodnevnicu učinili boljom i ljepšom. 

FRONTAL: I na Opštim izborima 2018. godine, posebno na entitetskim i državnom nivou, veoma mali broj žena izabran je u zakonodavna tijela. Koji su po vama razlozi toga? 

DIZDAREVIĆ: Rezultati izbora pokazuju da će broj žena, koje će imati priliku učestvovati u zakonodavnim tijelima, biti manji u odnosu na mandatni period 2014. – 2018. To nam govori da se ni izmjene Izbornog zakona BiH nisu pozitivno odrazile kada je u pitanju prolaznost žena u zakonodavna tijela viših nivoa vlasti. Tek 16% nositelja listi su bile žene, i političke partije su povjerenje uglavnom ustupale muškarcima. Na kantonalnom nivou, gdje je broj mandata obično veći, situacija je donekle bolja, zahvaljujući odredbama Izbornog zakona o pozicijama manje zastupljenog spola na listi, kao i cenzusa od 20% koji je jako teško preskočiti. Ja ću sa ponosom istaći da je Naša stranka napravila apsolutni iskorak, i da je procenat izabranih žena u zakonodavna tijela čak 61%. 

FRONTAL: Nebrojene su Vaše inicijative koje ste u prošlom sazivu uputili u skupštinsku proceduru. Ovom prilikom podsjećamo na Vaše zalaganje da se sistemski riješi pitanje programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Nije li konačno vrijeme da ta djeca, naša djeca, od strane sistema imaju tretman kakav zaslužuju, dobiju ono što im pripada, te da se to pitanje konačno stavi ad-acta?

DIZDAREVIĆ: Apsolutno. Živimo u 21. vijeku i svaki oblik diskriminacije, posebno diskriminacije djece, je nedopustiv. Nažalost, iako se jako često koristi pojam inkluzije, na terenu imamo drugačiju situaciju - potpuni izostanak sistemskog rješenja. Iako su se neki pomaci uradili, ima još dosta posla u narednom periodu i nadam se da ću imati podršku svojih kolegica i kolega iz skupštinskih klupa za inicijative koje tek dolaze, a imaju za cilj poboljšanje položaja ove ranjive kategorije.

FRONTAL: Pregovori oko uspostavljanja vlasti u Kantonu Sarajevo su u punom jeku. Jeste li optimista da će dogovor šest stranaka na kraju rezultirati skorom imenovanju Vlade KS bez učešća SDA?

DIZDAREVIĆ: Tako je. Pregovori se privode kraju i u narednom periodu će se intenzivirati, sa ciljem ubrzanja procesa u Kantonu, prvenstveno usvajanje bužeta za 2019. godinu, koji će već oslikati program i principe koje će ta nova politika i promovisati. Ja nisam član pregovaračkog tima, ali prema informacijama kojima raspolažem pregovori idu u jako dobrom smjeru i ulijevaju optimizam i nadu da će zaista rezultirati jednom programskom koalicijom koja će biti presedan, ne samo u KS, već u BiH, s obzirom da se ide u obrnutom smjeru – najprije se dogovaraju principi i mjere, pa tek onda slijedi raspodjela resora. Sve su strane pokazale dobru volju i opredjeljenje da se konačno politika pokuša voditi na jedan drugačiji način, gdje će na prvom mjestu biti interes i dobrobit svih građana našeg kantona.

FRONTAL: Na kraju, u moru pesimističnih poruka koje svakodnevno zapljuskuju građane BiH želimo od Vas, kao od mlade, energične i uspješne žene čuti jednu pozitivnu.

DIZDAREVIĆ: Želim da poručim našim sugrađanima da su promjene zaista moguće i da, koliko god se četiri godine činile kao kratak period, pozitivni pomaci se itekako mogu napraviti. Ova zemlja može i mora bolje, i od nje ne smijemo odustati. 

 

Autor: Denis Čarkadžić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog